VIDEO Mesajul SUA la 140 de ani de relații diplomatice cu România: Legăturile dintre noi sunt mai strânse decât oricând. Facem eforturi susținute să sporim cooperarea inclusiv în securitate, investiții, energie, stat de drept

VIDEO Mesajul SUA la 140 de ani de relații diplomatice cu România: Legăturile dintre noi sunt mai strânse decât oricând. Facem eforturi susținute să sporim cooperarea inclusiv în securitate, investiții, energie, stat de drept

Philip Reeker, directorul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat, a transmis un mesaj la împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice SUA-România, în care afirmă că legăturile dintre noi sunt acum mai strânse decât oricând și că se fac eforturi susținute pentru a spori cooperarea pe mai multe paliere, inclusiv securitate, comerț și investiții, energie, spațiu cibernetic și stat de drept.

Philip Reeker amintește că Statele Unite au fost printre primele țări care au stabilit relații diplomatice cu România.

„Statele Unite au făcut eforturi deosebite pentru a asigura fondarea unei Românii independente. Libertatea a fost întrețesută în ființa României încă de la început. De atunci până în prezent, relația noastră a înfruntat furtunile și valurile istoriei. Chiar și atunci când Cortina de Fier ne-a separat, Statele Unite au găsit o modalitate de a lua legătura cu poporul român, prin Radio Europa Liberă și lucrând cu disidenți și jurnaliști pentru a transmite știri și a păstra vii speranțele de libertate și democrație. Legăturile dintre popoarele noastre nu au făcut altceva decât să devină mai puternice, iar legăturile dintre noi sunt acum mai strânse decât oricând”, spune oficialul american.

Diplomatul afirmă că „Statele Unite și România au o relație dinamică, în creștere și facem eforturi susținute să sporim cooperarea pe cât mai multe paliere, inclusiv securitate, comerț și investiții, energie, spațiu cibernetic și stat de drept”.

Mesajul ambasadorului Philip Reeker, directorul Biroului pentru Europa şi Eurasia al Departamentului de Stat:

La 14 iunie 1880, preşedintele SUA, Rutherford B. Hayes, a semnat scrisoarea prin care îl informa pe domnitorul Carol I asupra numirii lui Eugene Schuyler în calitate de agent diplomatic/consul general al SUA în România, acest moment marcând practic stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale. Colonelul Sergiu Voinescu este primul diplomat român primit de președintele SUA, Rutherford Hayes, la 18 noiembrie 1880. Iar apoi, printr-o scrisoare din 20 noiembrie 1880, SUA confirmă recunoașterea independenței României.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...