VIDEO Ministrul Transporturilor: Nu mai putem avea în România soluţii de anii '50 - '60 în 2021

VIDEO Ministrul Transporturilor: Nu mai putem avea în România soluţii de anii '50 - '60 în 2021

Nu mai putem avea în România soluţii de anii '50 - '60 în anii 2021 şi cred că legătura între Bucureşti şi Târgovişte merită un drum modern, a declarat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, făcând referire la proiectul DN71 Bâldana - Târgovişte, reziliat cu o zi în urmă de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

"Aici a fost o licitaţie, s-a depus o singură ofertă, o documentaţie foarte veche, care nu mai corespunde cu ce e în teren. Se pare că interesul scăzut pentru această procedură de achiziţie publică a fost determinat tocmai de calitatea acestei documentaţii. A participat o singură firmă, care a mai avut din câte am înţeles unele contracte vizate de corpul de control anul trecut, cu încredinţare directă. Firma respectivă înţeleg că a avut nişte probleme de bonitate de la Compania de Drumuri. Nu a reuşit să depună actele necesare pentru încheierea contractului - sunt nişte garanţii financiare care se depun - şi Compania a reziliat contractul practic înainte de a începe. Eu am susţinut dintotdeauna şi asta vreau să o spun foarte clar: nu mai putem avea în România soluţii de anii '50 - '60 în anii 2021", a afirmat Drulă, într-o conferinţă de presă.


Potrivit acestuia, soluţia pentru drumurile naţionale aglomerate nu mai poate fi lărgirea acestora prin mijlocul satelor, ci drumuri expres noi, care să ocolească localităţile.

"Pentru rutele aglomerate, drumurile naţionale, soluţia nu mai este să lărgim aceste drumuri la 4 benzi prin mijlocul satelor. Se poate construi la costuri mai mici şi mai rapid făcând drumuri expres în afara localităţilor, şi aici mă refer la zona de şes. Este şi economic, iar pentru locuitorii de pe traseu, dar şi pentru conducătorii auto care merg pe aceste drumuri este un chin. Uitaţi-vă la drumuri care sunt la 4 benzi - spre Giurgiu, de exemplu - unde sunt treceri de pietoni, sunt giratorii, sunt limite de viteză, sunt radare şi satele respective sunt rupte în două şi nu se mai poate traversa. Un exemplu este pe această rută Bucureşti - Târgovişte în Chitila şi Tărtăşeşti: patru benzi, parapeţi de beton pe mijloc, treceri de pietoni, riscuri, accidente, decese, stres pentru şoferi şi stres pentru localnici. Piteşti-Câmpulung-Braşov este un proiect similar de reabilitare pe documentaţie. Nu e gata, va fi reziliat până la urmă de la punctul ăsta şi relicitat. Dacă ne uităm la Deva-Oradea, este gata abia după 10 ani, după nenumărate rezilieri şi relicitări. Nu ştiu dacă vă place ce s-a întâmplat pe DN5, de la ieşirea din Bucureşti până la Adunaţii Copăceni", a explicat ministrul, care a adăugat că 53% din traseul DN71 Bâldana-Târgovişte ar fi trecut prin localităţi.

În opinia şefului de la Transporturi, soluţia este cea a unui drum expres, iar legătura între Bucureşti şi Târgovişte merită un drum modern.

"Este o prioritate pentru mine să facem acest proiect. Este o lungime estimată de 60 de km. Au estimat colegii din minister un pic peste 200 de milioane de euro acest proiect. Cred că legătura între Bucureşti şi Târgovişte merită un drum modern. Dacă facem un drum de anii '50, de anii '50 va rămâne zeci de ani de-acum încolo. (...) Surse de finanţare: fonduri europene. Dăm drumul imediat la procedurile de realizare a documentaţiei pentru acest drum pe un caiet de sarcini mult mai bun decât s-a făcut acum. Am avut o întâlnire cu proiectanţii din acest domeniu", a precizat Cătălin Drulă.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat joi că a notificat antreprenorul care ar fi trebuit să modernizeze DN71 Bâldana - Târgovişte, în vederea rezilierii contractului aferent acestei lucrări.

"Joi, 14.01.2021, CNAIR a notificat antreprenorul Asocierea SC Aqua Parc SRL - SC Mavgo Holding SRL - Hydrostroy AD - VDH AD (Vodstroi 98 AD) - SC BDU Maxi Construct SRL în vederea rezilierii contractului 'Modernizare DN71 Bâldana - Târgovişte - Sinaia, km. 0+000 - km. 44+130 lărgire la 4 benzi de circulaţie şi km. 51+041 - km. 109+905 drum la 2 benzi : Lot 1 (Sector 1): Bâldana - Târgovişte km. 0+000 - km. 44+130 lărgire la 4 benzi de circulaţie'. Decizia rezilierii acestui contract este consecinţa faptului că ntreprenorul nu a respectat termenul legal de 5 zile lucrătoare de la data semnării contractului de constituire a garanţiei de bună execuţie aferentă acordului contractual", se arată într-un comunicat al Companiei de Drumuri, transmis joi AGERPRES.

În acest context, CNAIR a decis executarea sumei de 6,3 milioane de lei aferentă scrisorii de garanţie de participare şi rezilierea contractului.

Fostul ministru al Transporturilor, senatorul PSD Răzvan Cuc, l-a acuzat, vineri, pe actualul ministru Cătălin Drulă că a săvârşit un abuz atunci când a reziliat contractul unei firme româneşti pentru modernizarea unui drum.

Este vorba de contractul pe care societatea Aqua Parc SRL din judeţul Neamţ îl câştigase în urma unei licitaţii pentru modernizarea drumului naţional DN71 Bâldana - Târgovişte - Sinaia.

"Ministrul Transporturilor, domnul Drulă, a reziliat contractul unei firme româneşti pentru construcţia unui drum şi a generat o ştire de presă. Numai că în lupta sa împotriva capitalului românesc, ministrul a săvârşit un abuz grosolan. Firma pe care nu o înghite ministrul care stă închis în birou şi visează vendete este din judeţul Neamţ. A câştigat, perfect legal, o licitaţie. A îndeplinit toate condiţiile, are experienţă, expertiză, utilaje, oameni. A construit mii de kilometri de drumuri. A plătit milioane de lei taxe şi impozite. Dar domnul Drulă se îneacă şi tuşeşte când aude de firme şi capital românesc. Aşa că a reziliat contractul", a scris Răzvan Cuc, pe Facebook.

Parlamentarul social-democrat a precizat că ministrul Cătălin Drulă a anunţat că va fi verificat contractul, dar nu a mai aşteptat rezultatul verificărilor şi l-a reziliat.

"Pentru ca abuzul să fie complet, inamicul constructorilor români a anunţat cu surle şi trâmbiţe că trimite Corpul de Control să verifice contractul. Controlul urma să înceapă pe 18 ianuarie. Dar domnul Drulă n-a mai avut răbdare. L-a reziliat, pur şi simplu ieri, 14 ianuarie! E ciudat cum un cetăţean român îşi doreşte distrugerea firmelor de construcţii româneşti. Firme care susţin bugetul de stat şi sistemul public la conducerea căruia se află acum şi acest cetăţean, domnul Drulă. Credeam că doar caută proprietari străini pentru Portul Constanţa sau pentru aeroporturile româneşti, dar iată că progresismul vine 'la pachet' şi cu îngroparea firmelor româneşti. Domnule Drulă, ONG-ul e una, ministerul e alta! La ONG stai cu mâna întinsă şi ceri resurse, la minister eşti pus să ajuţi! Să ajuţi ţara să se dezvolte! Ţara ta, domnule Drulă", se mai arată în postarea lui Răzvan Cuc. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...