VIDEO Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, ridicat de procurorii anticorupție și reținut pentru 72 de ore

VIDEO Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, ridicat de procurorii anticorupție și reținut pentru 72 de ore

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a fost ridicat de procurori şi scos din sediul Primăriei, joi seară, în timp ce în biroul acestuia au loc percheziţii în dosarul în care au fost reţinuţi secretarul Consiliului Municipal Chişinău şi doi consilieri, scrie Deschide.md.

Potrivit sursei citate, Dorin Chirtoacă, escortat de procurori, a părăsit Primăria în jurul orei 20.00. Edilul a spus că nu face niciun comentariu, în timp ce liberalii adunaţi pe coridorele instituţiei strigă mesaje de susţinere.
 
Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA sunt în aceste momente în biroul primarului Dorin Chirtoacă, percheziţiile fiind făcute în dosarul „parcărilor cu plată”, spun sursele Deschide.md.

Centrul Naţional Anticorupţie de la Chişinău anunţă reţinerea a nouă persoane: Sunt vizaţi consilieri municipali, secretarul CMC şi agenţi economici

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) de la Chişinău anunţă, într-un comunicat de presă, că în dosarul în care au avut loc percheziţii la Primăria Chişinău au fost reţinute în total nouă persoane - secretarul Consiliului Municipal Chişinău (CMC), doi consilieri ai CMC şi şase reprezentanţi ai unor agenţi economici, vizaţi în mai multe dosare privind fapte de "corupere pasivă", trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Cazurile au fost documentate timp de câteva luni, perioadă în care au fost colectate probe video şi audio privind comiterea mai multor abuzuri, printre care oferire şi luare de mită, influenţare a unor decizii ale CMC şi favorizarea unor agenţi economici.

Conform sursei citate, secretarul Consiliului Municipal Chişinău, Valeriu Didencu, este suspectat că ar fi pretins, în repetate rânduri, sume de bani sau bunuri de la reprezentanţii unor agenţi economici şi de la unii consilieri municipali pentru diferite servicii precum: includerea pe ordinea de zi a Consiliului a unor proiecte privind perfectarea unor acte pentru prelungirea termenului de arendă pentru diferite terenuri, pentru includerea pe ordinea de zi a CMC a unor proiecte privind modificarea hotarelor unor loturi, pentru pregătirea setului de documente în vederea cumpărării-vânzării unor terenuri, pentru aprobarea planurilor urbanistice pentru anumite obiecte. 

Potrivit CNA, secretarul CMC ar fi pretins şi acceptat diferite sume de bani pentru influenţarea membrilor Consiliului sau altor responsabili din cadrul Primăriei.

"Astăzi, ofiţerii CNA şi procurorii au operat percheziţii la birourile, domiciliile şi în automobilele bănuiţilor. Nouă persoane au fost reţinute în urma acţiunilor de urmărire penală pentru 72 de ore, urmând ca procurorii să decidă ulterior solicitarea arestării preventive", mai spun procurorii.
Republica Moldova: Procurorii anticorupţie i-au reţinut pe secretarul primăriei şi pe doi consilieri ai Consiliului Municipal din Chişinău

Procurorii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) au desfăşurat joi după-amiază percheziţii la Primăria Chişinău şi l-au reţinut pe secretarul Consiliului Municipal (CMC), Valeriu Didencu. În aceeaşi operaţiune au fost reţinuţi şi doi consilieri din CMC, fiind vorba de Oleg Onişenco şi Ghenadie Dumanschi, transmite Deschide.md

Potrivit presei moldovene, procurororii anticorupţie au descins în Primărie şi au fugit pe coridoare după consilierul Oleg Onişcenco, care era în mijlocul unei şedinţe a Cosiliului Municipal Chişinău.

Jurnaliştii Radio Chişinău susţin că o ambulanţă a intervenit la sediul Primăriei Chişinău pentru Valeriu Didencu.

Această operaţiune are legătură cu ”dosarul parcărilor cu plată”, potrivit unor surse citate de către Deschide.md

În urmă cu o lună, procurorii anticorupţie au reţinut mai multe persoane în dosarul parcărilor, printre care se numără viceprimarul Nistor Grozavu şi un şef de direcţie de la Primăria Chişinău.

Aceştia au fost acuzaţi de trucarea unei licitaţii publice pentru oferirea unui contract unei companii austro-ungare. Respectivul contract presupunerea amenajarea de parcări cu plată în capitala Republicii Moldova.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...