VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

Jurnaliștii de investigație de la site-ul Mediazona au realizat o amplă investigație privind bunurile furate de soldații ruși din Ucraina, imagini video arătând cum aceștia au trimis acasă inclusiv o dronă Orlan-10 din dotarea armatei ruse.

Drona Orlan sustrasa de militarii rusiFoto: Captura video

Cei de la Mediazona, un site rusesc independent ce operează în străinătate, au contabilizat că, de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie și până în prezent, trupele rusești au trimis acasă pachete cu o greutate totală de peste 60 de tone.

Jurnaliștii de investigație ruși au analizat datele legate de peste 18 milioane de pachete trimise prin 46 de birouri ale firmei de curierat CDEK din 13 orașe situate de-a lungul graniței ruso-ucrainene și ruso-bieloruse, constatând o creștere subită a numărului de pachete trimise din aceste locuri după izbucnirea războiului.

Cea mai mare creștere a greutății pachetelor suspecte din orașele de graniță a fost înregistrată în data de 4 aprilie, în contextul retragerii trupelor rusești din regiunea Kievului și a Cernihivului (Cernigău), anunțată de ministerul rus al Apărării pe 29 martie.

Un căpitan rus a trimis acasă o dronă Orlan

Înregistrări video din birourile firmelor de curierat obținute de jurnaliștii de investigație arată că pe 29 aprlie un ofițer rus, cel mai probabil un căpitan, într-un punct de lucru al CDEK din orașul Valuyki, târând o cutie grea după el.

Două angajate ale firmei de curierat au ieșit să vadă ce au adus oamenii în uniformă de data aceasta. Militarul a deschis containerul: conținea o dronă care pare un model Orlan-10.

După o scurtă ceartă, angajatele au plecat să plaseze ordinul de livrare, drona fiind cântărită și măsurată. Între timp, alți vizitatori intrau liber în birou. După cinci minute de joc cu dispozitivul, căpitanul, împreună cu alți militari ruși, au dus cutia cu drona în camera în care sunt pregătite coletele.

O parte a interacțiunii a fost inclusă de jurnaliștii de la Mediazona într-o compilație cu bunurile aduse de militarii ruși la birourile firmei de curierat pentru a fi trimise acasă, drona putând fi văzută chiar la începutul înregistrării video.

Ce sunt dronele Orlan-10

Sistemul de drone Orlan-10 este un tip de aeronavă fără pilot dezvoltat de Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg pentru Forțele Armate Ruse. Dronele sunt folosite deobicei în grupuri de douăî-trei pentru misiuni de supraveghere la altitudini de 1.000-1.500 de metri.

Circa 1.000 de astfel de drone ar fi fost construite în diverse configurații încă din 2010, iar ele au fost folosite și în Siria, Libya și Nagorno-Karabakh. Dronele au o greutate de circa 15 kg, sunt lansate printr-o catapultă și aterizează printr-un sistem cu parașută care se declanșează automat.

Dronele Orlan-10 pot atinge viteze de până la 150 km/h, au o rază operațională de circa 140 de km dar poate zbura și până la 600 de km. Dronele pot atinge alștitudini de 5.000 de metri și au o autonomie de circa 16 ore.

O astfel de dronă s-a prăbușit pe 14 martie în România, într-un sat din Bistrița Năsăud. Un bărbat din comuna Dumitra a sesizat atunci poliția cu privire la faptul că a găsit un aparat de zbor de mici dimensiuni, fără pilot, în apropierea locuinței.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”