VIDEO România preia, oficial, președinția UE. În fața Ateneului se scandează „Europa” si „Nu vrem să fim conduși de hoți”

VIDEO România preia, oficial, președinția UE. În fața Ateneului se scandează „Europa” si „Nu vrem să fim conduși de hoți”

România preia, oficial, președinția UE. Sute de persoane s-au adunat joi seara în fața Bibliotecii Universitare, la protestul anunțat sub deviza ”We need UE” și ”Vrem Europa, nu dictatură” de organizațiile ”Rezistența”, ”Corupția Ucide” și ”Inițiativa România”. Protestul are loc cu ocazia ceremoniei oficiale de lansare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, la Ateneul Român, unde vor fi prezenți Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Jean Claude Juncker, Antonio Tajani și Donald Tusk.

19:28: Ministrul francez al Afacerilor Europene i-a reamintit, joi, inainte de ceremonia de preluare oficiala a presedintiei rotative a UE, prim-ministrului Viorica Dancila de "ingrijorarile unor institutii europene si internationale privind evolutiile judiciare in Romania".

"Statul de drept este un element fundamental pentru toate statele membre ale Uniunii Europene si este unul dintre criteriile luate in considerare la aderare. Autoritatile romane stiu acest lucru si isi sustin cu tarie atasamentul la statul de drept", a declarat oficialul francez, dupa intalnirea cu presa la Ambasada Frantei de la Bucuresti, citat de News.ro.

19:27 Prin zonă a trecut și Petre Roman, care a trecut prin mulțime pentru a ajunge la Ateneu, dar a fost huiduit puternic, și aproape a luat-o la fugă, fiind urmărit de câțiva manifestanți

19:18 Numărul protestatarilor a ajuns la circa 500, se scandează „PSD, ciuma roșie”, „Jandarmeria apără hoția”, „Cât de javre puteți fi să gazați niște copii”, „Sclavii lui Dragnea”.

Jean Claude-Juncker, presedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, presedintele Parlamentului European, presedintele Consiliului European Donald Tusk si prim-ministrul roman Viorica Dancila vor sustine discursuri. Desi nu era prevazut pe programul initial, presedintele Klaus Iohannis va avea, de asemenea, un discurs, potrivit agendei anuntate de Administratia Prezidentiala.

De mentionat este ca singurul lider politic absent de la ceremonia importanta pentru Romania este chiar unul dintre liderii coalitiei de guvernare, Liviu Dragnea, desi agenda oficiala a evenimentului este cunoscuta de multa vreme.

In fata Ateneului, bucurestenii au fost chemati sa isi exprime apartenenta europeana, intr-un prostest simbolic intitulat "Vrem Europa, nu dictatura!".

Comisarul.ro va transmite LIVE TEXT cele mai importante declaratii si evenimente ale serii.

19:10: In zona Ateneului, in fata Bibliotecii Centrale Universitare, unde sunt asteptati cei mai importanti lideri europeni, se scandeaza "Europa" si "Nu vrem sa fim condusi de hoti", potrivit postului Realitatea TV. Potrivit estimarilor postului de televiziune, sunt peste 100 de persoane, arborand steagul Romaniei.

18:44: Zeci de romani se afla deja in fata Ateneului, pentru actiunea de prostest "Vrem Europa, nu dictatura!", anunta Realitatea TV.

18:42: Jean Claude-Juncker, presedintele Comisiei Europene, a ajuns, si el, la Bucuresti, pentru ceremonia oficiala prin care Romania preia presedintia prin rotatie a UE. La ora 20:00, aceasta va sustine un discurs, pe scena Ateneului.

18:30: Comisarii europeni au ajuns la Bucuresti, pe aeroportul Otopeni.

--

Amintim ca acum nici doua saptamani, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca Romania este "din punct de vedere tehnic foarte bine pregatita" pentru misiunea de sase luni, dar ca se indoieste ca guvernul de la Bucuresti intelege pe deplin ce inseamna sa conduca blocul comunitar .

Cei mai multi romani, 80%, percep pozitiv detinerea Presedintiei Consiliului UE, arata rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) si dat, joi, publicitatii.

Protestul "Vrem Europa, nu dictatura!", organizat in fata Ateneului Roman

Organizatiile Rezistenta, Coruptia Ucide, Declic si Initiativa Romania au anuntat pentru joi, in intervalul 19:00 - 22:00, in fata Ateneului, manifestatia organizata sub sloganul "Vrem Europa, nu dictatura!".

La protestul gandit ca un manifest pentru parcursul pro-european al Romaniei si-au anuntat prezenta filosoful Mihai Sora si istoricul religiilor Andrei Oisteanu.

"Vrem sa fim alaturi de ei. Vrem sa fim vazuti de ei. Vrem sa se inteleaga ca, in ciuda politicilor guvernarii actuale, romanii sunt cetateni ai Europei, care cred in valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justitie independenta, solidaritate, transparenta in decizii si in cheltuirea banului public", este mesajul transmis pe pagina de Facebook a evenimentului.

Primaria Capitalei a aprobat insa manifestatia, motivand ca deja in zona respectiva a anuntat Ministerul Afacerilor Externe ca va avea loc un eveniment.




Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…