VIDEO Rusia a lansat un vehicul de tip cargo spre Staţia Spaţială Internaţională

VIDEO Rusia a lansat un vehicul de tip cargo spre Staţia Spaţială Internaţională

Rusia a lansat miercuri de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan un vehicul de tip cargo, care va avea misiunea de a aproviziona Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cu alimente, apă, carburant şi echipamente, informează AFP.

Racheta Soyuz-2.1, ce a transportat pe orbită vehiculul cargo Progress MS-17, a fost lansată cu succes la ora 23:27 GMT din stepele din Kazahstan şi a ajuns pe orbita programată, a anunţat agenţia spaţială rusă, Roscosmos, într-un comunicat.



Conectarea vehiculului spaţial la structura externă a ISS este prevăzută pentru vineri, la ora 04:02 GMT, potrivit aceleiaşi surse.

Acel vehicul cargo va transporta la bordul laboratorului orbital carburant, apă potabilă, butelii de aer şi de oxigen, precum şi o cantitate de 1.500 de kilograme de echipamente şi materiale.

Sursă a unei uriaşe mândrii naţionale în epoca sovietică, sectorul spaţial rus s-a confruntat cu mari dificultăţi după destrămarea fostei U.R.S.S. în 1991.

Ultimii ani au fost marcaţi de mai multe scandaluri de corupţie şi de o serie de lansări ratate, inclusiv o lansare care viza un zbor în spaţiu cu echipaj uman, rămasă din fericire fără consecinţe pentru cei doi cosmonauţi ruşi, care au reuşit să se salveze ejectându-se în timpul zborului.

Cu toate acestea, Rusia a anunţat mai multe proiecte ambiţioase în domeniul spaţiului, însă cele mai multe dintre ele întâmpină probleme, inclusiv proiectul capsulei şi al lansatorului greu care ar trebui să înlocuiască fiabilul, dar îmbătrânitul sistem Soyuz.

În aprilie, autorităţile ruse şi-au anunţat intenţia de a construi o staţie spaţială proprie, lăsând să se înţeleagă că ar putea să renunţe la participarea ţării lor în proiectul ISS până în anul 2025. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...