VIDEO Şeful Statului Major al Apărării: NOJP 21 - cea mai importantă secvenţă de instruire în exerciţiul Steadfast Defender 21

VIDEO Şeful Statului Major al Apărării: NOJP 21 - cea mai importantă secvenţă de instruire în exerciţiul Steadfast Defender 21

Noble Jump (NOJP) 21, cea mai importantă secvenţă de instruire executată de România pentru exerciţiul Steadfast Defender 21, a demonstrat încă o dată  că militarii români sunt pregătiţi pentru a face faţă riscurilor şi ameninţărilor, precum şi promovării păcii internaţionale, a declarat marţi, la Cincu, general-locotenent Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării.

Prezent la Ziua Distinşilor Vizitatori, acesta a subliniat că exerciţiul a fost bazat pe un scenariu fictiv, realist, "activităţile din teren au oferind militarilor ocazia de a atinge un nivel de înaltă pregătire".

Conform generalului-locotenent Petrescu, 4.000 de militari din 12 ţări aliate - România, Albania, Bulgaria, Italia, Lituania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie şi SUA - au participat la exerciţiul care s-a derulat în Centrul naţional de instruire de la Cincu.

"Vreau să subliniez contribuţia deosebită în cadrul exerciţiului a armatei Turciei, care a asigurat cea mai mare parte a forţelor din cadrul forţei unite cu nivel de reacţie foarte ridicată. Un rol deosebit l-a jucat şi comandamentul diviziei multinaţionale Sud-est. În teren aţi văzut structuri militare diferite din mai multe naţiuni aliate, dar care, toate funcţionează ca un organism integrat. Aceasta este imaginea pe care am văzut-o azi, cu toţii", a punctat şeful Statului Major al Apărării.

 Totodată, acesta a subliniat că, pentru Armata României, exerciţiul la care a participat reprezintă "o importantă oportunitate de verificare a gradului de pregătire a militarilor săi, de perfecţionare a procedurilor astfel încât acestea să fie permanent adaptate procedurilor de securitate".

"Şi, nu în ultimul rând, o importantă oportunitate profesională de a ne consolida împreună coeziunea şi interoperabilitate. Putem trage concluzia că structura de forţe a Armatei Române este pregătită pentru misiunea fundamentală de apărare a ţării. (...) Suntem în măsură să facem faţă riscurilor şi ameninţărilor, să promovăm pacea internaţională", a afirmat general-locotenent Daniel Petrescu.

La rândul său, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite ale NATO de la Napoli, amiralul Robert P. Burke, a menţionat că exerciţiul a constat într-o dislocare a forţelor aliate pe cele trei căi - terestră, aeriană şi maritimă, pe teritoriul României şi a concluzionat că militarii participanţi au demonstrat că sunt pregătiţi să răspundă la orice ameninţare, oricând.

"Acest exerciţiu confirmă că forţele noastre de reacţie NATO sunt antrenate, pregătite, capabile să lucreze împreună, să răspundă la orice ameninţare, oricând, la orice agresiune", a afirmat amiralul Robert P. Burke.

Exerciţiul Noble Jump 21, planificat de Comandamentul Suprem Aliat în Europa (SHAPE) şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite Napoli, este cea de-a treia etapa a exerciţiului NATO Steadfast Defender 21, ce conţine secvenţe de pregătire şi instruire a forţelor NATO prin dislocarea acestora într-un termen foarte scurt în România.

Marţi, în poligonul de la Cincu, s-au desfăşurat exerciţii tactice cu trageri de luptă cu muniţie reală, executate de către militari ai trupelor aliate ale Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) şi a fost prezentată o expoziţie statică de armament şi tehnică militară.

Noble Jump 21 s-a desfăşurat în perioada 19 mai - 2 iunie, evenimentul final fiind Ziua Distinşilor Vizitatori, ce a avut loc marţi. AGERPRES/(A-autor: Diana Dumitru, editor: Karina Olteanu, editor online: Andreea Preda)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Fotografii cu Prodanca goală și cu mâna la „fofo” scăpate pe internet

3 VIDEO Priviți ce palat și-a cumpărat fugarul Rizea la Chișinău!

4 „Am decis să încercăm din nou”

5 Rareș Bogdan reacționează după noile derapaje ale Comisiei Europene privind „corectitudinea politică”