VIDEO Tensiuni sociale într-o localitate din Brașov. Mai mulți romi au atacat jandarmii cu bâte/Romii, întorși din Germania și Anglia, au rămas fără mâncare

VIDEO Tensiuni sociale într-o localitate din Brașov. Mai mulți romi au atacat jandarmii cu bâte/Romii, întorși din Germania și Anglia, au rămas fără mâncare

O patrulă de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Brașov a fost atacată, luni, în cartierul de romi din localitatea Teliu,  relatează presa locală. Potrivit  brașovștiri.ro , un jandarm a fost rănit în altercație, iar mașina cu care echipajul se deplasa a fost vandalizată, după ce romii s-au năpustit asupra echipajului cu bâte și răngi lovind în mașină. Ziarul Bună Ziua Brașov și  realitateadebrașov.net  relatează că acțiunea forţelor de ordine viza persoane suspectate de furt de fier vechi.

La fața locului au fost deplasate efective sporite de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Brașov și mai mulți polițiști.

Primarul localității Teliu, Dorinel Blendică (PNL) a atras atenția încă de săptămâna trecută că are probleme cu romii, care l-au amenințat că-i vor incendia clădirea primăriei dacă nu le dă de mâncare. Ar fi vorba despre câteva familii întoarse de la cerșit din Marea Britanie și Germania. Aceștia nu au respectat regimul de autoizolare și s-ar fi dus la primărie să-i ceară primarului alimente.

Într-un interviu acordat publicației  Bună Ziua Brașov , primarul din Teliu avertiza, pe data de 7 aprilie, că mai multe familii defavorizate au solicitat sprijin, spunând că nu mai au nimic de mâncare.

  • „Recent, au venit în jur de 40 – 50 de persoane din Germania şi Anglia şi au fost puse în izolare. Unii au încheiat această perioadă, însă mai sunt în jur de 18 – 20 care ar urma să iasă din autoizolare săptămâna viitoare. Acum, unii dintre ei spun că nu au ce să mănânce, şi au cerut Primăriei să le dea de mâncare. Potrivit legii, eu, ca autoritate locală trebuie să suport cheltuielile pentru persoanele din carantină, nu şi pe cele aflate în autoizolare, sau pentru cele care nu mai pot circula, pentru că risc să fiu luat la întrebări de Curtea de Conturi”, a declarat primarul comunei Teliu, Dorinel Blendică.
Sursa Foto: Bună Ziua Brașov

Primarul a mai declarat pentru presa locală că a reușit să convingă câţiva agenţi economici să facă nişte donaţii şi să asigure nişte pachete. ”Avem în vedere patru sau cinci familii cu o situaţie economică precară, unele cu opt sau nouă copii. Dar dacă mâine vin alte 500 oameni şi cer? De asemenea, cât mă pot baza pe astfel de donaţii, pentru că nici societăţile comerciale nu vor putea dona la nesfârşit”, a declarat primarul.

Primarul comunei Teliu a avertizat că, dacă situaţia se va prelungi, vor apărea probleme sociale grave. „Am sesizat deja Prefectura cu privire la aceste probleme. Unele persoane din această comunitate au spus că vor sparge primăria, altele că vor lăsa copii în faţa instituţiei. Riscăm să fim atacaţi la drumul mare”, a avertizat Blendică.

Conform declaraţiei edilului, comuna are în jur de 4.000 de locuitori, iar aproape jumătate dintre ei sunt din comunitatea romă, iar dintre aceştia puţini îşi plătesc taxele şi impozitele locale.

Totodată, primarul a spus că în multe localităţi există probleme similare, iar autorităţile locale sunt între ciocan şi nicovală.

Primăria din Teliu a postat pe data de 8 aprilie pe pagina de Facebook imagini cu polițștii care au împânzit comuna.

Potrivit Buna Ziua Brașov, și reprezentanţii primăriilor Tărlungeni şi Săcele susţin că situaţia acestor comunităţi este complicată, având în vedere că multe persoane sunt extrem de sărace, iar acum, de când nu pot circula, situaţia s-a agravat.

În județ sunt două focare de coronavirus în atenție: la Codlea şi Tărlungeni. La Codlea, punctele critice sunt Ambulanţa şi secţia de Urgenţe a spitalului (9 cazuri de cadre medicale confirmate oficial pozitiv Covid 19, plus alte 4 cazuri în rândul populaţiei, printre care şi un pastor, n.r.) iar la Tărlungeni s-a înregistrat un număr mare de cazuri, cu risc mare de răspândire.

Pe data de 7 aprilie, prefectul județeului Brașov a anunațat că s-a deplasat împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – în comuna Teliu, unde a discutat cu primarul Dorinel Blendica și viceprimarul Marius Constantin Bălan despre situația persoanelor defavorizate din localitate, a celor care nu obțin venituri în această perioadă, în special a celor aflate în autoizolare la domiciliu.

”Astfel, s-a stabilit că, în primă instanță, familiile cele mai nevoiașe vor primi pachete cu alimente, provenite din donații către Primăria Teliu, precum și de la Crucea Roșie, urmând a se convoca o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Teliu în care să se stabilească criterii pentru acordarea de ajutoare”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a prefecturii Brașov.

Surse:  brașovștiri.roBună Ziua Brașov /


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”