VIDEO Traian Băsescu: Nu sunt lacheu. Sunt hotărât să candidez la Primăria Capitalei dacă PNL şi USR batjocoresc PMP

VIDEO Traian Băsescu: Nu sunt lacheu. Sunt hotărât să candidez la Primăria Capitalei dacă PNL şi USR batjocoresc PMP

Europarlamentarul PMP Traian Băsescu a explicat, la Adevărul Live , în ce condiţii va candida la Primăria Capitalei. Fostul preşedinte a explicat de ce nu va accepta ca PMP să fie batjocorit de PNL şi USR. Traian Băsescu spune că e gata să intre în cursă, fiind convins că partidul său va lua peste 10%.

”Niciodată nu am plecat ca favorit şi mereu am câştigat. Cu Firea şi cu Ponta mi-aş dori din tot sufletul o confruntare”, spune Băsescu.

PNL şi PMP nu se înţeleg pentru liste comune. Asta înseamnă că sunteţi mai aproape de candidatură.

Nu ne vrea nimeni. În Bucureşti suntem partide 10%, dar dacă intru în competiţie luăm mai mult. Am fost promotorul ca dreapta să meargă cu Nicuşor. Asta însemna alianţă, coaliţie. Cum faci să se vadă lista unui partid? Decizia mea e următoarea: să avem o discuţie serioasă în PMP. Eu nu mă implic în conducere, dar le voi face oferta să candidez eu pentru PMP pentru a garanta partidului un scor bun.

Deci intraţi dacă PNL şi USR nu vă acceptă?

Da, sunt hotărât să intru în competeţie dacă PNL şi USR batjocoresc PMP. Responsabilitatea dacă Firea va rămâne primar general va fi a lor. Le spun public: faceţi alianţă politică sau electorală. Nu poţi să nu faci liste comune. E singura soluţie să o scoatem pe Firea. Dacă nu ne acceptă, mă văd fără obligaţia înţelegerii. Nu voi fi lacheu. Problema e că nu vrea USR alianţă cu PMP. Au pus PNL în faţa următoarei opţiuni: ori alianţă cu PMP şi USR merge singur sau fără PMP.

Veţi discuta cu Ludovic Orban?

Tomac a discutat de cel puţin trei ori. I s-a răspuns că nu merg cu PMP pentru că USR nu vrea. A fost discuţia de vineri ultima. Eu nu ţin să fiu un învingător perpetuu. Niciodată nu am plecat ca favorit şi mereu am câştigat. Cu Firea şi cu Ponta mi-aş dori din tot sufletul o confruntare. Niciunul nu cunoaşte Bucureştiul. Lui Ponta i-ar prinde bine să intre şi i-ar prinde bine o confruntare cu mine. L-aş antrena pentru prezidenţiale. Dacă intru în competiţie vom fi pe locul 3. Dacă intraţi, veţi reuşi să ridicaţi PMP şi peste pragul pentru parlamentare? Cred că bucureşteni ar vota pentru o majoritate de dreapta.

Nicuşor spunea că nu şi-ar dori ca dumneavoastră să candidaţi. Credeţi că va afi afectat de candidatură?

Nu ştiu, dar nici doamnei Firea nu-i va fi bine. Credeţi că Ponta a vrut să o îngroape pe Firea politic? Eu de multe ori nu-l înţeleg pe Ponta, mai ales în cazul Firea. Îmi e greu să vă dau un răspuns. Îl vedeţi pe Ponta preşedinte în 2024? Ăsta nu o să se maturizeze nici la 80. Nu cred că are suficientă credibilitate să iasă preşedinte. Eu i-am zis lui Ponta: dacă vrei o luptă de doi ani cu mine, îţi asigur o erodare ca să nu mai fi preşedinte.

Dvs nu aţi fi demisionat după Colectiv?

Nu! A fost o chestie artificială. Demisia trebuia după ce s-a văzut cum a fost gestionată situaţia cu arşii care nu au mai mers în străinătate. La ora la care a demisionat nu se ştia ce urmează pentru instituţiile statului. Baza voturilor merge la PSD în toate sectoarele. În 2004 a fost ceva mai bine, dar tot aveam trei primari PSD. Bucureştiul e un oraş de stânga şi cred că primarii PSD vor câştiga cel puţin 3, chiar 4 sectoare. În competiţia cu dreapta unită nu ar câştiga mai mult de trei sectoare.

V-aţi gândit şi la soluţia Paleologu?

M-am gândit de zece ori şi la el şi la Neamţu. Problema e dacă vor. Nu cred că Toader mai e dispus să intre într-o cursă. A fost opţiunea cu Cristian Diaconescu, care a declinat-o.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...