VIDEO UPDATE Dragnea: Sevil Shhaideh - propunerea PSD pentru funcția de premier

VIDEO UPDATE Dragnea: Sevil Shhaideh - propunerea PSD pentru funcția de premier

Propunerea social-democraților pentru funcția de prim-ministru este Sevil Shhaideh, a anunțat miercuri președintele PSD, Liviu Dragnea.

* Sevil Shhaideh, propunerea PSD pentru funcția premier (fișă biografică)

El a spus că "deocamdată" nu poate solicita această funcție pentru sine.

"PSD a câștigat alegerile și conform cutumelor (...) aveam dreptul legitim să solicit pentru mine funcția de prim-ministru în Guvernul României. În același timp, am ținut cont de două lucruri: de afirmațiile repetate ale președintelui României și, în plan principal, nu secundar, de o lege în vigoare. Pentru mine legea nu reprezintă o chestiune secundară și nu vreau ca vreun mandat pe care l-aș fi putut începe eu să fie prin forțarea unei legi în vigoare. O condamnare nedreaptă și o lege profund neconstituțională nu mi-au dat posibilitatea să solicit această demnitate pentru mine, deocamdată, dar în același timp nici nu pot să arunc de pe umeri o responsabilitate uriașă dată de un vot popular masiv, o răspundere care e a mea în primul rând", a afirmat Dragnea, la Palatul Cotroceni, după consultările cu șeful statului.

Liderul PSD a precizat că a colaborat "ani de zile" cu Sevil Shhaideh și că pe aceasta o cunoaște și șeful statului, cu care, de asemenea, a lucrat.

"Am venit cu o soluție care sper să fie acceptată, să fie desemnată pentru a putea forma rapid un Guvern în așa fel încât până la 15 ianuarie să adoptăm bugetul, cel mai târziu. Această propunere este (...) Sevil Shhaideh, a fost ministrul Dezvoltării, a lucrat cu mine ani de zile, nu numai în Ministerul Dezvoltării, dar din poziția mea de viceprim-ministru am lucrat împreună la toate dosarele guvernamentale și cunoaște activitatea din toate ministerele. Este un om în care eu am încredere totală, iar prin această propunere din partea mea e și un mesaj puternic pe care îl transmit tuturor cetățenilor României că îmi asum întreaga responsabilitate pentru activitatea guvernamentală și pentru punerea în aplicare a acestui program de guvernare", a adăugat Liviu Dragnea.

Acesta a precizat că Sevil Shhaideh, dacă va fi desemnată, va deține funcția de premier, iar el va fi responsabilul politic.

"Responsabilitatea politică e în primul rând la mine și nu am de gând să o las. Nici primul-ministru, nici miniștrii care vor fi în Guvern nu vor merge acolo să lucreze pentru imagine personală, pentru și prin scandal, nu vor merge acolo ca să dea bine la presă, ci ca să crească România. Din acest motiv va fi o monitorizare și o implicare efectivă atât de la partid, cât și de la Parlament, indiferent ce poziție voi avea eu pentru că oameni au votat PSD într-o proporție foarte mare și un program ALDE într-o proporție mai mică", a susținut el.

În ceea ce privește criteriile după care a fost propusă Shhaideh, Dragnea a spus că trebuie ca persoana desemnată să nu vină în această funcție pentru a-și construi un proiect personal.

"A trebuit să țin cont de dorința de a face o propunere de prim-ministru care să-mi dea garanția că îndeplinește câteva condiții. Nu merge acolo pentru a-și construi un proiect personal, pentru a face acțiuni pentru presă. Să-mi dea garanția că e un om care muncește, care știe, care are determinare, care are capacitate de muncă și de înțelegere, un om în care eu să am încredere totală și care să-mi dea posibilitatea ca eu să-mi asum în continuare răspunderea pe acțiunile guvernamentale care să urmeze în detaliu programul nostru de guvernare", a adăugat Liviu Dragnea.

Dragnea a menționat că Guvernul nu va fi unul "de vedete" și nu trebuie să inventeze lucruri, întrucât "va avea un drum foarte bine stabilit".

"Nu am făcut un concurs de vedete, nu va fi un Guvern de vedete, va fi un Guvern de oameni care merg la treabă să muncească pentru români. (...) Guvernul va avea un drum foarte bine stabilit. Nu trebuie să inventeze lucruri, nu trebuie să-și imagineze acum programe de guvernare, nu trebuie să găsească soluții în câteva zile. Este un program foarte bine articulat pe care trebuie să-l ducă la îndeplinire", a susținut liderul PSD.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina