VIDEO UPDATE Lia Olguța Vasilescu, reținută de DNA

VIDEO UPDATE Lia Olguța Vasilescu, reținută de DNA

UPDATE ORA 16:32 Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a fost reținută miercuri de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Ea este acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracțiuni) și spălare de bani.

Lia Olguța Vasilescu urmează să fie prezentată joi Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii anticoruptie au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită, și Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociații non-profit, pentru patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.

"În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic", se arată într-un comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit DNA, "donațiile" respective, estimate la 135.907 euro, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, cât și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei.

"Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite", susțin procurorii.

Conform acestora, pe de altă parte, în 2014, inculpata Vasilescu a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, "pentru și printr-o asociație non-profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu".

"Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova", arată procurorii.

Anchetatorii au reținut că oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de Lia Olguța Vasilescu în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.

"De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din 2 martie 2016", mai menționează DNA.

Sursa citată subliniază că inculpaților Preda și Popescu li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Ea este acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracțiuni) și spălare de bani.

* ORA 13:46 Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, la DNA

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, s-a prezentat miercuri la Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind citată într-un dosar de corupție.

La intrare în sediul DNA, întrebată dacă citarea sa are legătură cu denunțul lui Adrian Mititelu, primarul Craiovei a precizat: "Nu știu. Probabil, așa mă aștept".

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Alexandru Florea, Mădălina Cochinescu Verman editor: Georgiana Tănăsescu, Claudia Stănescu editori online: Andreea Lăzăroiu, editor online: Ada Vîlceanu)

Citiți mai mult:

Avocatul Olguței Vasilescu susține că denunțurile au fost făcute de trei oameni de afaceri

O firmă a plătit concertul susținut de Goran Bregovici în campania electorală a Liei Olguța Vasilescu (surse)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...