VIDEO Valeriu Gheorghiţă explică diferenţele dintre numărul persoanelor vaccinate şi al celor programate în platforma informatică

VIDEO Valeriu Gheorghiţă explică diferenţele dintre numărul persoanelor vaccinate şi al celor programate în platforma informatică

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă, a explicat marţi diferenţa dintre numărul persoanelor vaccinate şi al celor programate în platforma informatică, arătând că este vorba despre persoane internate în centre medico-sociale şi rezidenţiale, persoane dializate sau nedeplasabile.


"Au fost informaţii care vehiculau ipoteza că se vaccinează foarte multe persoane în afara sistemului de programare. Pot să vă spun că există în acest moment o serie de categorii de persoane care se vaccinează în afara sistemului de programare informatic în platformă şi care sunt generate de condiţiile medicale şi sociale ale acestor persoane. Ne referim la persoanele care sunt internate în centre medico-sociale şi rezidenţiale, ele sunt vaccinate fără să fie programare efectuată în platforma informatică. Programarea la vaccinare a acestor persoane se efectuează de către Comitetul judeţean pentru conducerea şi coordonarea intervenţiei, care asigură coordonarea activităţilor de vaccinare din fiecare judeţ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică şi împreună cu administratorul fiecărui centru de vaccinare", a afirmat dr. Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, vaccinarea acestor persoane este asigurată de echipe mobile şi nu ar fi fost relevant ca ele să figureze în platforma de programare, având în vedere că nu se deplasează la un centru de vaccinare.

"Tot la această categorie sunt incluse persoanele care sunt în momentul de faţă în curs de hemodializă intermitentă, persoanele dializate, cu insuficienţă renală cronică. Aceste persoane pot să fie vaccinate prin două modalităţi diferite. Principala modalitate este adresarea către un centru de vaccinare a mai multor staţii de dializă, a mai multor centre de dializă, arondarea la centre de vaccinare din fiecare judeţ şi, respectiv, după efectuarea şedinţei de dializă persoana este transportată la centrul de vaccinare unde cu prioritate va fi vaccinată, fără să fie o programare efectuată în platformă, de asemenea, cu notificarea centrului de vaccinare cu 48 de ore anterior, tocmai pentru a se stabili corect necesarul de doze pentru a se asigura vaccinarea acestor persoane", a explicat el.

Conform preşedintelui CNCAV, persoanele nedeplasabile de la domiciliu şi aparţinătorii sau îngrijitorii acestora sunt la rândul lor exceptate de la programarea pe platformă.

"Suplimentar, pentru etapa I au fost persoane, lucrători în sistemul medical, care nu s-au programat în platforma de programare, având în vedere că erau vaccinate în centre în care se asigura doar vaccinarea personalului propriu, iar pe acele centre de vaccinare nu se puteau programa alte persoane din afara unităţii medicale respective, cum sunt persoanele din spitalele destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID. De asemenea, sunt studenţii şi rezidenţii din străinătate, care au drept de rezidenţă şi care îşi desfăşoară atât activitatea medicală în unităţile medicale, cât şi stagiile de pregătire în spitale şi care nu s-au putut programa în platforma informatică, având în vedere că nu era prevăzută această modalitate de înscriere a acestor persoane în platformă. Din aceste motive a reieşit practic această diferenţă între numărul persoanelor vaccinate şi numărul persoanelor care erau programate în platforma informatică", a mai precizat dr. Valeriu Gheorghiţă. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”