Viktor Orban rămâne omul lui Putin: “Cererile Ucrainei contravin intereselor Ungariei”

Viktor Orban rămâne omul lui Putin: “Cererile Ucrainei contravin intereselor Ungariei”

Premierul ungar Viktor Orban îi dă replica președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care i-a cerut să decidă de partea cui este în războiul declanșat de Rusia. Orban respinge cele două solicitări concrete formulate de Zelenski la Consiliul European, susținând că „acestea sunt contrare intereselor Ungariei", a declarat vineri pentru MTI Bertalan Havasi, şeful Biroului de Presă al premierului Ungariei, scrie hirado.hu .

El a precizat că preşedintele Ucrainei a cerut Ungariei şi prim-ministrului Viktor Orban să voteze extinderea sancţiunilor asupra sectorului energetic, Ungaria să nu cumpere gaz şi petrol de la Rusia, să permită tranzitul armelor şi să trimită arme în Ucraina.

Bertalan Havasi a spus că Viktor Orban a respins aceste cereri pentru că ele „contravin intereselor Ungariei".

  • „Ungaria vrea să rămână în afara acestui război și de aceea nu va permite tranzitarea armelor şi nu va trimite arme în Ucraina. În acelaşi timp, îi ajută cu toate mijloacele pe refugiaţii de război, oferindu-le asistenţă umanitară", a subliniat Bertalan Havasi.

„Oprirea livrării petrolului şi gazului ar însemna că familiile maghiare ar trebui să plătească preţul războiului". 85% din gospodăriile din Ungaria sunt încălzite cu gaz, iar 64% din importul de petrol al Ungariei provine tot din Rusia, a reamintit oficialul citat, subliniind că această cantitate de gaz livrată în momentul actual de Rusia nu poate fi obţinută nici fizic din vreo altă sursă.

  • „Ungaria nu poate permite ca preţul războiului să fie plătit de familiile maghiare. Prin urmare, la fiecare for european, ca şi până acum, vom continua să ne opunem extinderii sancţiunilor asupra surselor de energie ruseşti", a adăugat el.

Zelenski i-a transmis un mesaj tăios lui Orban

Joi, la Bruxelles, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a cerut premierului ungar Viktor Orban ca Ungaria să decidă de partea cui este în războiul declanșat de către Vladimir Putin :

  • „Sunteți un stat suveran. Am fost la Budapesta. Iubesc orașul vostru. Am fost de multe ori, foarte frumos. Un oraș foarte ospitalier. Și oamenii, la fel. Ați avut momente tragice în istorie.Am văzut Memorialul vostru. Pantofi pe malul Dunării. Despre crimele în masă. Am fost acolo cu familia mea.
  • Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, du-te la memorialul vostru. Uită-te la acei pantofi. Și vei vedea cum crimele în masă se pot întâmpla din nou în zilele noastre.
  • Și asta face Rusia acum. Aceiași pantofi. În Mariupol, sunt aceiași oameni. Adulți și copii. Bunici. Și sunt cu miile. Și aceste mii s-au dus.
  • Și voi ezitaţi dacă să impuneţi sancţiuni sau nu? Şi ezitaţi dacă să lăsaţi armele să treacă sau nu? Şi ezitaţi dacă să faceţi comerţ cu Rusia sau nu? (...)
  • E timpul să decideţi odată. Noi credem în voi. Avem nevoie de sprijinul vostru”.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”