Vizita lui Trump în Israel a consemnat și primul zbor direct între această țară și Arabia Saudită

Vizita lui Trump în Israel a consemnat și primul zbor direct între această țară și Arabia Saudită

Călătoria președintelui american Donald Trump de la Riad la Tel Aviv a consemnat și primul zbor oficial direct între Arabia Saudită și Israel în perioada scursă de la crearea statului evreu, aceste două țări neavând relații diplomatice, relatează agențiile AFP și EFE.

Pe lângă inexistența zborurilor directe, mai sunt și alte restricții ce privesc traficul aerian între Israel și Arabia Saudită. De exemplu, avioanele civile israeliene nu au dreptul să survoleze teritoriul saudit.

De asemenea, deși avionul Air Force One al președintelui Trump a zburat direct de la Riad la Tel Aviv, cel care a transportat ziariștii nu a primit această permisiune și a trebuit să efectueze o escală în Cipru înainte de a se îndrepta către Israel. În general, toate avioanele care zboară între Israel și statele arabe din Golf trebuie să efectueze o astfel de escală tehnică într-o țară din regiune, de obicei Iordania, pentru că aceste state din Golf nu acceptă să primească avioane care vin direct din Israel.

Totuși, un pilot a declarat cotidianului israelian Haaretz că are cunoștință de cel puțin un zbor secret între cele două țări.
Egiptul și Iordania sunt singurele țări arabe care au semnat tratate de pace cu Israelul. Arabia Saudită și Israelul nu au relații diplomatice, deși între ele s-au stabilit anumite legături informale bazate mai ales pe ostilitatea lor comună față de Iran.

Arabii israelieni, care în marea lor majoritate sunt musulmani și descendenți ai palestinienilor rămași în teritoriile lor la crearea statului Israel în anul 1948, pot merge în Arabia Saudită pentru a participa la pelerinajul anual de la Mecca, dar tot cu o escală într-una din țările vecine.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante