Vlad Alexandrescu (USR): Uzinele de doctorate plagiate rămân neatinse pentru încă doi ani

Senatorul USR Vlad Alexandrescu spune că "uzinele de doctorate plagiate rămân neatinse pentru încă doi ani", în contextul în care Guvernul a hotărât ca școlile doctorale să își mențină acreditarea până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 1 octombrie 2019.

"Guvernarea PSD — ALDE și-a reconfirmat azi rolul de protector al furtului intelectual și al lipsei de integritate în mediul universitar din România. (...)Prin această decizie, evaluarea școlilor doctorale se amână cu doi ani, în condițiile în care activitatea multora dintre ele e compromisă de plagiatul endemic și de încălcarea unor standarde minimale de integritate și rigoare academică. Prin amânarea unei asanări absolut necesare a școlilor doctorale, coaliția PSD — ALDE alege încă o dată să servească interesele puternicului lobby al fabricilor de diplome lipsite de acoperire academică reală. Prejudiciul adus calității și prestigiului cercetării științifice din România este unul incalculabil", a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.

Școlile doctorale își mențin acreditarea până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 1 octombrie 2019, se arată într-un comunicat al Guvernului transmis vineri AGERPRES.

Măsura a fost adoptată în ședința de Guvern de vineri printr-o Ordonanță de Urgență de modificare a articolului VIII, alineatul (3) din OUG 96/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniile educației, cercetării, formării profesionale și sănătății.

"Extinderea temporară a acreditării școlilor doctorale până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 1 octombrie 2019, era necesară pentru ca acestea să poată organiza examene de finalizare a studiilor doctorale și să poată emite diplome și titluri universitare recunoscute de către Ministerul Educației Naționale, acestea două reprezentând atribute specifice ale acreditării, conform cadrului normativ în vigoare", se mai arată în comunicat.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

2 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…

3 Cine este românca depistată pozitiv la coronavirus în insula Creta

4 De citit / Un profesor american spune adevărul despre șobolanul pe care Dragnea îl admira și căruia i-a dat chei…

5 După șase luni de coronavirus: 5 întrebări la care oamenii de știință încă nu au răspunsul