Vladimir Putin: Noul bombardier strategic Tu-160 ''Piotr Deinekin'' va consolida triada nucleară a Federaţiei Ruse

Vladimir Putin: Noul bombardier strategic Tu-160 ''Piotr Deinekin'' va consolida triada nucleară a Federaţiei Ruse

Preşedintele rus Vladimir Putin, aflat în campania electorală pentru al patrulea mandat, a vizitat joi uzina de aviaţie din Kazan, unde special pentru el a fost organizat un zbor demonstrativ al noului bombardier strategic supersonic T-160 ''Piotr Deinekin'', capabil să transporte rachete nucleare, relatează agenţia de presă TASS şi publicaţia Vzgliad.

''Acest nou avion reprezintă un pas important în dezvoltarea sferei de înaltă tehnologie şi în consolidarea capacităţii de apărare a ţării, întrucât acesta va fi unul dintre elementele aeriene ale triadei noastre nucleare'', a afirmat preşedintele rus.

Într-un discurs susţinut cu această ocazie, Putin a subliniat că noul bombardier strategic Tu-160 ''Piotr Deinekin'' va consolida triada nucleară a Federaţiei Ruse.

Zborurile de testare a acestui aparat au început abia săptămâna trecută, a indicat pentru TASS o sursă din industria de apărare rusă.

Bombardierul strategic ''Piotr Deinekin'' este cel mai mare avion militar, cu aripi în săgeată cu geometrie variabilă ('aripi mobile') şi unul dintre cele mai puternice avioane de luptă din lume. În 2015, autorităţile ruse şi-au anunţat decizia de a relua producţia de serie a acestui tip de bombardier la uzina de avioane din Kazan. La 16 noiembrie 2017, noul avion a fost transferat din secţia de asamblare finală la centrul de testări aeriene al uzinei. Datorită lucrărilor de modernizare, eficacitatea Tu-160M va creşte cu 60%.

Preşedintele rus a fost invitat de conducerea uzinei să vină aici peste un an şi jumătate pentru a pilota personal acest nou tip de bombardier.

În acest context, Vladimir Putin a amintit că a pilotat deja predecesorul actualului aparat un Tu-160.

''Trebuie să facem şi o versiune civilă'', a afirmat şeful statului rus, atrăgând atenţia că mai repede ajungi în prezent la New York decât de la Kaliningrad la Vladivostok.

Şeful companiei ruse United Aircraft Corporation (UAC), Iuri Sliusar, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin că societatea sa are deja în portofoliu proiectul unui astfel de avion supersonic civil. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...