Vouchere de vacanță și pentru angajații din privat. Proiectul, adoptat de Senat

Vouchere de vacanță și pentru angajații din privat. Proiectul, adoptat de Senat

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege prin care din 2024 și până în 2026 vor beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei și angajații din privat. Votul final va fi dat de Camera Deputaților.

Și angajații din privat ar putea primi 1.450 de lei anual pentru a merge în vacanță FOTO Shutterstoc

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat, arată în propunerea legislativă semnată de 130 de parlamentari PNL, PSD și UDMR, la care urmează în orele următoare să fie făcut anunțul adoptării tacite și trimiterea către Camera Deputaților, for decizional în cazul acesteo inișiative,

Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zie de la promulgarea legii de către președintele României.

În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

Cum e motivat proiectul

În România, costul fiscal pe angajat, de 40,85%, este cel mai ridicat din Uniunea Europeană, unde se înregistrează o medie de 26% 27%. În țara noastră, 25% reprezintă doar contribuția la CAS, la care se adaugă 10% i.mpozitul pe venituri din salarii și alte taxe. Fiscalitatea rîdicată atrage după sine și un grad de colectare redus”, potrivit expunerii de motive.

De exemplu, la CAS, statul român încasează doar 80% - 85% din totalul sumelor pe care ar trebui să le încaseze. aceste condiții, este necesară identificarea de pârghii legislative prin care presiunea fiscală să devină cât mai redusă și care să încurajeze încheierea de contracte de muncă. De exemplu, pentru sectorul bugetar a fost instituită măsura prin care angajații din acest sector beneficiază., printre altele, și de vouchere de vacanță, în suma de 1.450 1ei anual. Voucherele de vacanța reprezintă și un mijloc prin care saiariatii își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii”, mai arată sursa citată.

Considerăm că acest mecanism poate fi extins și pentru cei cca. 4,2 milioane de angajați din sectorul privat, astfel încât să poată beneficia de vouchere de vacanta suportate din bugetul de stat, în valoare de 1.450 lei/anual, din sumele cu care acesfia contribuie deja sub forma impozitului pe venit și/sau CAS.", se mai explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Voucher de la un singur angajator

Potrivit propunerii legislative, „începând cu data de 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (...) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat."

Întrucât pot exista situații în care o persoană are încheiate contracte de muncã cu mai mulți angajatori în acelasi timp, s-a prevăzut ca fiecare angajat sã aibă posibilitatea sã aleagă angajatorul prin intermediul căruia sã primească voucherele de vacanțã.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...