Vreme rea în toată țara. Este cod roșu de vânt puternic în Carpații Meridionali, rafale de peste 140 km/h

Vreme rea în toată țara. Este cod roșu de vânt puternic în Carpații Meridionali, rafale de peste 140 km/h

Meteorologii au emis atenționare cod roșu de vânt puternic pentru marți, 28 martie, până la ora 14.00. La altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali vor fi intensificări puternice ale vântului, cu rafale ce vor depăși 140 km/h.

Viscol puternic la munte FOTO Shutterstock

De asemenea, un cod portocaliu de viscol a fost emis pentru intervalul 27 martie, ora 23.00 – 28 martie, ora 23.00.

Cod roșu de vânt la munte, vreme rea în toată țara FOTO meteoromania.ro

Cod roșu de vânt la munte, vreme rea în toată țara FOTO meteoromania.ro

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în Carpații Meridionali și de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini mai mari de 1500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 120-140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută.

Mai multe judeţe din Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi estul Munteniei se află sub cod galben de vânt pe parcursul zilei de astăzi.

Conform unei avertizări emise de ANM, luni, 27 martie, în intervalul ora 06.00 - 23.00, în zonele vizate vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55-65 km/h.

În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăşi 80-90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii.

Ce județe sunt spulberate de vântul puternic

Judeţele atenţionate de meteorologi, unele parţial, iar altele total sunt: Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş şi Vâlcea.

Un alt cod galben de vânt valabil de astăzi, de la ora 23.00 până mâine, la ora 23.00, a fost emis de meteorologi. În cea mai mare parte țării, vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50-65 km/h și izolat peste 70-75 km/h.

Val de aer polar în România

De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

De luni, 27 martie, vremea se răcește în jumătatea de vest. În est și sud-est, temperaturile se vor menține ridicate. Conform meteorologilor, marți și miercuri în toată țara vor fi valori sub normele climatologice, cu maxime între 3 și 11 grade Celsius în sud, iar noaptea vor fi valori negative și, local, burniță. Vântul se va intensifica treptat, astfel că vor fi rafale de peste 55 – 60 km pe oră în est și sud est. La munte, vântul va sufla cu peste 90 km pe oră. De asemenea, precipitațiile vor cuprinde toată țara. Luni, vor fi ploi în toată țara, iar marți la munte vor fi lapoviță și ninsoare.

Luni, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea se va menţine caldă în sud-estul ţării, dar în rest valorile termice vor fi în scădere, chiar accentuată în vest şi nord-vest. Cerul va avea înnorări, iar aria precipitaţiilor va cuprinde toate regiunile.

În București, vremea se va menţine caldă pentru această dată, dar va deveni instabilă. Cerul va prezenta înnorări, temporar accentuate mai ales spre seară când vor fi averse, posibil însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperatura maximă se va va situa în jurul valorii de 19 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 4 și 6 grade Celsius.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante