Vremea potăilor/După ce l-a pupat în cur pe șeful Transgaz, Florian Bichir, candidat PMP la Senat, și-a ascuns în declarația de avere venitul încasat de la firma de stat

Vremea potăilor/După ce l-a pupat în cur pe șeful Transgaz, Florian Bichir, candidat PMP la Senat, și-a ascuns în declarația de avere venitul încasat de la firma de stat

Vremea potăilor/Florian Bichir, candidat PMP la Senat, și-a ascuns în declarația de avere venitul încasat de la firma de stat Transgaz. Ce scria Bichir despre șeful Transgaz într-un editorial recent: „Excelent organizator, dar și un patriot desăvârșit/Pe secetea asta de caractere eu i-aș clona”

Florian Bichir, candidat pe listele pentru Senat ale PMP Argeș, și-a ascuns în declarația de avere venitul încasat în calitate de consilier la Transgaz, societate cu capital de stat. El a lăsat, însă, se se vadă cât a încasat de la alte două instituții publice. Florian Bichir, care este editorialist la evz.ro, a scris recent un un text în care îl laudă chiar pe directorul Transgaz, Ion Sterian, fără să menționeze calitatea de angajat al companiei. Contactat de G4Media.ro , Bichir a spus că nu a blurat el suma din declarația de avere și a închis telefonul.

În declarația de avere din 19 octombrie 2020 a lui Florian Bichir, suma primită de la Transgaz este anonimizată. Candidatul a trecut doar faptul că este angajat la această firmă, precum și calitatea – ”consilier”.

Societatea Transgaz SA are ca acționar majoritar statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, și se ocupă cu transportul, tranzitul internaţional, dispecerizarea gazelor naturale şi cercetarea-proiectarea în domeniul transportului de gaze naturale. Având monopol, este una dintre firmele de stat de succes. Spre exemplu, în 2019, a avut un profit net de aproape 350 de milioane de lei.

G4Media.ro a scris în acest an că Transgaz, în plină pandemie, a început negocierile pentru cumpărarea de la afaceristul Dragoș Dobrescu a clădirii din București, Bd. Primăverii 55, în care stă cu chirie.

Conform unui Ghid de completare a declarațiilor de avere și interese publicat, în 2019, de Agenția Națională de Integritate (ANI), ”nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit Anexei nr. 1 la Legea nr. 176/2010, a cuantumului veniturilor declarantului, ale soţului/soţiei, precum şi ale copiilor aflaţi în întreţinere, anonimizarea acestora, sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 Lei la 2.000 Lei, Agenţia putând declanşa din oficiu procedura de evaluare, conform art. 29 alin. (1).”

Agenția a adăugat, totuși, că, ”în cazurile în care există norme speciale sau clauze privind asigurarea confidențialității veniturilor declarantului sau ale membrilor familiei sale, este obligatorie dovada acestor aspecte, prin anexarea la declarația de avere a unui document justificativ prin care se confirmă existența clauzei, respectiv prin indicarea normelor speciale care instituie obligația de confidențialitate, situație în care Agenția Națională de Integritate poate dispune anonimizarea veniturilor.”

Prin candidatura la Senat, situația lui Bichir este, însă, diferită, el intenționând să devină parlamentar, adică să ocupe un mandat într-o instituție unde ar trebui să existe cel mai înalt grad de transparență. În plus, venitul ascuns provine de la o societate de stat. Contactat de G4Media, Bichir a avut o poziție contradictorie – ”Este politica companiei… Nu am blurat-o eu” – și, înainte de a răspunde la întrebarea dacă a depus și dovada invocată de ANI, precum și la alte chestiuni din acest articol, a închis telefonul.

Florian Bichir scrie editoriale pentru evz.ro și este membru în patru organizații profesionale ale jurnaliștilor (una intitulata ”a profesioniștilor din mass-media”). Dar, într-un  text din 3 septembrie 2020 pe evz.ro , fără a preciza că este angajat al Transgaz, Bichir îl laudă chiar pe directorul societății, Ion Sterian: ”Un alt om hăituit pe nedrept, într-o țară care are din ce în ce mai puține valori naționale autentice este Ion Sterian, directorul general al Transgaz. Excelent organizator, dar și un patriot desăvârșit, Stelian a reuși un lucru unic! A racordat Basarabia la România, la Europa! (…) Campaniile mediatice la care a fost supus Sterian au legătură nu doar cu Estul, ci și cu alte zone de interes. Nu degeaba a fost calomniat în fel și chip. Dar spre onoarea lui a mers înainte, ca un super-profesionist. (…) Datorită lui Ion Sterian proiectul BRUA merge mai departe. Îmi ridic pălăria, deși nu port, în fața unor astfel de oameni, de români adevărați. Credeți-mă pe secetea asta de caractere eu i-aș clona. Până atunci însă statul e dator să-i protejeze ca pe niște specii pe cale de dispariție!”

Fost jurnalist, Bichir a devenit în 2012 membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității din partea UNPR și s-a îndreptat spre cariera universitară, fiind cadru didactic la Universitatea Pitești și Universitatea Națională de Apărare (UNAP) ”Carol I” , instituția de învățământ superior a Armatei. În Carta acestei din urmă universități, se menționează, la articolul 169, că ”În realizarea obiectivelor activităţii lor, membrii comunităţii universitare îşi menţin independenţa faţă de orice influenţe politice, ideologice sau religioase.” Biroul de Presă al UNAP nu a transmis, până la ora editării acestui material, dacă Bichir mai este cadru didactic în instituție sau dacă există vreun conflict de interese cu poziția de universitar, prin noua sa calitate de candidat.

G4Media.ro a scris, în luna mai a acestui an, că  Bichir, care se revendică drept naționalist, a postat pe contul de Facebook o fotografie din propria locuință în care se vede un portret al mareșalului Ion Antonescu . Acesta este considerat de Statul Român criminal de război. Cu acea ocazie, Institutul ”Elie Wiesel” a transmis că instituțiile statului ar trebui să se autosesizeze în baza prevederilor legale care interzic promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. La rândul său, Ministerul Apărării afirma că postarea era personală și nu implica universitatea sau Armata. ”Este spațiu intern, spațiu privat. Vă mulțumesc!”, a fost replica lui Bichir.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa