VX, neurotoxicul interzis care l-a ucis pe Kim Jong-Nam

Experți malaezieni în toxicologie au anunțat că VX, un agent neurotoxic interzis, a fost utilizat pentru a-l asasina pe 13 februarie, la Kuala Lumpur, pe Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean. Agenția France Presse prezintă vineri o serie de întrebări și răspunsuri legate de această armă de distrugere în masă.

Cu numele de cod dat de oamenii de știință americani care l-au fabricat în masă, VX este un compus organofosfat și unul dintre agenții chimici cei mai letali produși vreodată. Stocat în Statele Unite în mari cantități în timpul 'războiului rece', VX este de 10 ori mai puternic decât gazul sarin.

Inodor și insipid în stare pură, VX se aseamănă cu uleiul de motor. Este suficient de stabil pentru a putea fi transportat și este dificil de detectat — un avantaj pentru un potențial asasin. Este însă un agent persistent, susceptibil de a contamina locurile pe o perioadă îndelungată.

''Poate ucide un adult de 70 de kilograme cu numai cinci miligrame pe piele'', explică Yosuke Yamasato, fost director al Școlii de chimie a forțelor terestre de autoapărare (armata) japoneze. ''Este incredibil că executanții crimei l-au folosit cu mâinile goale — ei nu trebuiau să știe că agentul era VX'', a adăugat el.

VX atacă rapid sistemul nervos. O doză ridicată poate ucide în câteva minute o persoană în cazul inhalării, în măsura în care gazul se răspândește rapid în vasele sangvine ce transportă sângele la plămâni și la alte organe vitale.

Agenții neurotoxici stimulează în mod excesiv glandele și mușchii, atacând respirația. Simptomele depind de dozaj și variază în funcție de modul de contaminare — inhalare sau prin introducere în piele, aceasta din urmă fiind cea mai lentă formă de otrăvire.

Expunerea la o doză slabă permite supraviețuirea, dar o contaminare mai importantă acționează rapid. O persoană expusă la această toxină poate resimți timp de câteva minute dificultăți de respirație. În doze ridicate, VX poate antrena pierderea conștienței, insuficiență cardiacă și stop respirator. Există antidoturi, dar tratamentul trebuie să fie imediat. În timpul primului război din Irak, soldați americani erau dotați cu truse cu care își puteau injecta antidotul.

Agentul VX a fost creat pentru prima dată într-un laborator britanic la începutul anilor '50, dar oamenii de știință americani i-au perfecționat puterea în cursa înarmării cu Uniunea Sovietică în timpul 'războiului rece'. Zeci de mii de tone de VX au fost fabricate în serie în Statele Unite — un stoc în cele din urmă distrus la finalul anilor '80.

Scurgeri accidentale de VX au fost semnalate în SUA și Japonia. Agentul VX, ale cărui efecte sunt devastatoare, nu a fost utilizat des ca armă de război. În 1994, secta japoneză Aum a utilizat VX pentru uciderea unui angajat de la un birou din Osaka și pentru o tentativă de asasinare a altor două persoane.

Convenția internațională privind interzicerea armelor chimice (CIAC) prevede că țările trebuie să declare stocurile proprii de VX și sunt obligate să le distrugă progresiv. ''Coreea de Nord nu este semnatară a CIAC; nu ar fi așadar surprinzător ca ea să dețină VX'', a declarat Satoshi Numazava, profesor de toxicologie la Universitatea Showa din Japonia.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vă cunoaşteţi locul în ierarhie. Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă să aibă grijă de voi!” / Cum i-au amenința…

2 PSD, în pragul exploziei! Procurorii se pregătesc de reținerea „Rețelei Burci” / Cristian Burci, fugit acum în D…

3 CCR, asasinii României / Bombe epidemiologice în toată țara: sute de bolnavi sau suspecți de infectare cu Covid-…

4 VIDEO Ciolacu vrea „adevărul” despre incidentul cu deputații PSD!!! Uite, boule, adevărul!

5 Securist împuțit! În Grecia, Cataramă a purtat mască non-stop! În România a făcut miting contra purtării ei!