Walesa trebuie să-i ceară scuze lui Kaczynski pentru postările sale defăimătoare, a decis justiţia

Walesa trebuie să-i ceară scuze lui Kaczynski pentru postările sale defăimătoare, a decis justiţia

Fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, trebuie să-i ceară scuze liderului partidului aflat la putere Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, pentru postarea de comentarii defăimătoare pe Facebook în 2016, a decis un tribunal polonez, informează dpa.

Tribunalul a decis joi că acele comentarii postate de Walesa depăşesc limitele libertăţii de exprimare şi aduc atingere reputaţiei şi demnităţii lui Kaczynski. Walesa va trebui, conform deciziei tribunalului, să formuleze o scrisoare de scuze care să fie dată publicităţii la diferite posturi media din Polonia, inclusiv la radio, în decurs de câteva zile.

Walesa mai poate face recurs la această decizie, care nu are încă un caracter juridic obligatoriu.

Fostul preşedinte a susţinut pe Facebook că Jaroslaw Kaczynski a fost în parte vinovat de accidentul aviatic din 2010 care a avut loc în vestul Rusiei şi în urma căruia a murit fratele său, fostul preşedinte Lech Kaczynski, alături de alte 95 de persoane. Walesa şi alţii afirmă că Jaroslaw Kaczynski a insistat ca avionul să aterizeze în pofida condiţiilor meteo nefavorabile, într-un apel telefonic către fratele său înainte de zbor.

Judecătorul de la tribunalul din Gdansk a decis că Walesa nu are dovezi pentru asemenea acuzaţii grave.

Kaczynski a cerut să i se prezinte scuze şi să fie donaţi 7.000 de euro pentru caritate. A doua parte a cererii a fost respinsă de tribunal.

Kaczynski şi Walesa au fost aliaţi politici în anii 1980, când cei doi făceau parte din mişcarea anticomunistă din Polonia, cunoscută ca Solidarnosc.

În accidentul aviatic care a avut loc lângă oraşul rus Smolensk în aprilie 2010 au murit 96 de oameni, inclusiv fostul preşedinte Kaczynski şi alţi înalţi oficiali polonezi. Accidentul a fost pus oficial pe seama unei erori de pilotaj pe fondul ceţii foarte dense, însă teorii ale conspiraţiei s-au tot făcut auzite în Polonia. Unii acuză Rusia că s-ar fi aflat în spatele acelui accident.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria