Wring (USR): Firea ar trebui să urmeze exemplul colegilor din Guvern și să își dea demisia

Wring (USR): Firea ar trebui să urmeze exemplul colegilor din Guvern și să își dea demisia

Consilierul general USR Roxana Wring a apreciat, marți, că în cazul în care activitatea primarului general, Gabriela Firea, ar fi evaluată de către Darius Vâlcov și Liviu Dragnea, aceștia ar trebui să îi retragă sprijinul politic, deoarece a îndeplinit în mică măsură promisiunile făcute.

"Dacă doamna Firea ar fi evaluată de Darius Vâlcov și de Liviu Dragnea, credeți că ar lua notă de trecere? Noi credem că pe baza rezultatelor primului an de mandat, domnul Liviu Dragnea ar trebui să-i retragă sprijinul politic și doamna Firea ar trebui să urmeze exemplul colegilor săi din Guvern și să își dea demisia", a spus Wring în cadrul unei conferințe de presă, organizată la un an de la alegerile locale.

Consilierul general a precizat că "inovația" acestui prim an de mandat a fost introducerea "unui mod creativ prin care se pot risipi banii publici". Ea a menționat că Gabriela Firea nu a realizat restructurarea aparatului administrativ al PMB, "sufocat de birocrație", dar că au fost înființate, în schimb, 21 de societăți comerciale din bugetul local.

"În loc de consolidări de imobile și renovări de fațade, am avut premierea celui mai frumos balcon. Vă dați seama că într-un oraș cu zeci de mii de locuințe colective e nevoie de tot aparatul administrativ al Primăriei Capitalei pentru a găsi acest cel mai frumos balcon. Nu am avut piste pentru biciclete și nici nu vom avea curând, în schimb în ședința de vineri, doamna Firea va face cadou un voucher de 500 de lei pentru cumpărarea unei biciclete. Din o sută de kilometri de piste de biciclete, avem în acest moment numai șapte kilometri. Nu avem locuințe sociale, dar li s-a făcut cadou studenților care locuiesc cu chirie în București câte 500 de lei pe lună", a adăugat Wring.

Consilierul general USR Ana Maria Ciceală a declarat că programul electoral al Gabrielei Firea conținea 79 de măsuri concrete, dar că în decurs de un an au fost realizate doar două, alte opt fiind în curs de implementare.

"A alocat întreaga sumă cerută — de constructor, probabil — pentru Monumentul Marii Uniri. O altă promisiune — îmbunătățirea cadrului legislativ privind măsuri de protecție socială care să conducă la stabilirea echilibrului demografic — am trecut-o și pe aceasta la măsuri realizate, fiindcă într-adevăr a început să îmbunătățească prin proiecte de hotărâre sistematizarea instituțiilor care lucrează pe protecție socială în București. (...) Restul până la 79 sunt măsuri pe care nu numai că nu le-a îndeplinit, ci la unele dintre ele, cum ar fi urbanismul, transparența, predictibilitatea actului de guvernare locală, achizițiile publice, poluarea, fondurile europene pentru termoficare — acolo au fost stopate toate proiectele, iar în ce privește unele dintre ele, ne-am întors în anii 2000", a spus Ciceală.

Ea a adăugat că nu s-au întreprins măsurile promise pentru reducerea poluării fonice și atmosferice în București.

"În ceea ce privește conducerile RADET, RATB și conducerile de la spitale, au fost făcute numiri peste noapte în tot acest an, fără concurs pe post, fără CV-uri, fără a respecta legea guvernanței corporative", a precizat ea.

Ana Maria Ciceală a menționat că, deși edilul general a promis că va publica pe site toate contractele și actele adiționale încheiate de Primăria Municipiului București, "nici măcar un singur contract din mandatul Gabrielei Firea" nu apare pe site. În acest sens, ea a precizat că un consilier general USR a primit de la PMB documentul contractului încheiat cu Școala 141 în vederea renovării, dar că ulterior documentul respectiv i-a fost retras.

"Primăria funcționează acum ca un fel de fortăreață baricadată, din care nu iese nimic (...) și în același timp nu intră nimic, fiindcă atunci când cetățenii vor să intre să vadă cum se desfășoară ședințele de Consiliu și cum se cheltuie banii lor în Primărie, dar și ONG-urile interesate, trebuie să se lupte la propriu cu Poliția locală", a declarat Ciceală.

AGERPRES/(A — autor: Irinela Vișan, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...