Militantul pentru independența insulei Corsica Yvan Colonna, condamnat la închisoare pe viață pentru asasinarea prefectului Erignac în 1998, a murit luni, după ce fusese atacat violent în închisoare, în 2 martie, de un deținut jihadist, potrivit Le Figaro .

Yvan Colonna era în comă de 20 de zile după ce a fost agresat violent de Franck Elong-Abe, un deținut terorist islamist considerat extrem de periculos.

Drama are ca efect o triplă deflagrație politică, potrivit Le Figaro. În zilele care au urmat agresiunii, atmosfera în Corsica a devenit incendiară iar premierul Jean Castex s-a văzut nevoită să pună în discuție autonomia insulei. Gérald Darmanin, ministrul de Interne, a vizitat insula în 17 martie, pentru a calma tensiunile. Guvernul s-a angajat să demareze negocieri în marș forțat începând cu prima săptămână din aprilie pentru a defini cadrul acestei viitoare autonomii. De asemenea, s-a angajat să ajungă la un acord înainte de sfârșitul lui 2022.

Luni seara, după anunțul morții lui Yvan Colonna, în insulă au avut loc câteva proteste sporadice.

Moartea lui Yvan Colonna a relansat chestiunea deținuților corsicani și în special cea a membrilor Commando Erignac, cu actori principali Alain Ferrandi și Pierre Alessandri. Aceștia cer din 2018 să nu mai fie încadrați în categoria deținuților periculoși și să fie transferați la închisoarea din Borgo. Cererile lor au fost sistematic respinse până la atacul lui Colonna. În 10 martie, au fost scoși din această categorie.

Moartea lui Yvan Colonna relansează o altă dezbatere foarte aprinsă – gestionarea deținuților islamiști. În închisorile din Franța se află 500 de persoane condamnate pentru islamism și aproape tot atâția deținuți de drept comun radicalizați.