Zeci de mii de ruși suferă de frig în propriile case din cauza unei probleme care se adâncește pe fondul invaziei din Ucraina

Zeci de mii de ruși suferă de frig în propriile case din cauza unei probleme care se adâncește pe fondul invaziei din Ucraina

Rusia se confruntă cu un val de întreruperi de căldură în cel mai greu moment al iernii, când temperaturile scad adesea până la -20° Celsius.

Iarna în Sankt Petersburg FOTO EPA-EFE

De la începutul acestei ierni, sute de mii de ruși au fost nevoiți să îndure frigul în propriile case. Accidentele la sistemele municipale de furnizare a energiei termice au fost semnalate în mai multe localități din întinsul teritoriu aflat sub controlul regimului de la Moscova. Unul dintre cele mai grave accidente de acest tip a avut loc la Podolsk, un oraș cu o populație de circa 190.000 de locuitori din apropiere de capitala Federației Ruse. Alte accidente importante au fost constatate la Sankt petersburg, orașul natal al liderului autoritar rus Vladimir Putin, Voronej, Volgograd, precum și în Orientul Îndepărtat al Federației Ruse.

Frustrările oamenilor de rând nevoiți să stea în frig la -20° Celsius se revarsă pe rețelele de socializare, unde mulți denunță această problemă și spun că riscă să moară înghețați în propriile case. La fel ca în alte situații de criză în Rusia, toate nemulțumirile se întreaptă către Vladimir Putin. Aflat într-o situație delicată din cauza războiului de agresiune din Ucraina, liderul de la Kremlin s-a afișat cerând Ministerului pentru Situații de Urgență să ia măsuri și susținând că se va ocupa personal de această problemă.

De cealaltă parte, oficialii ucraineni spun că Rusia, a cărei economie este în stare de război, începe să plătească factura sancțiunilor impuse de Occident ca răspuns la invazie. În realitate, problema furnizării de căldură este mai veche în Rusia și rezultă în mare parte din disfuncționalitatea clasică a administrării sale. Centralele termice urbane și sistemele de distribuție a căldurii moștenite din epoca sovietică sunt prost întreținute, în timp ce autoritățile centrale și cele locale promit de decenii să le modernize. Totuși, birocrația greoaie și corupția constituie piedici în acest sens.

Iar Guvernul rus nu prea are mijloacele pentru a calma nemulțumirea locuitorilor, pentru că economia de război va avea consecințe în viitor. De exemplu, creditele dedicate îmbunătățirii locuințelor vor scădea brusc în anii următori, în timp ce un sfert dintre ruși nu au acces la toalete racordate la sistemul de canalizare. Proiectul de modernizare a rețelei de furnizare a căldurii este gigantic, așa că, între timp, pentru a calma populația, Kremlinul apelează la metode vechi și scot în față un țap ispășitor. La Podolsk au fost demiși și întemnițați șeful adjunct al administrației și directorul societății termoenergetice orășenești, relatează France TV Info.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”