Zelenski a sosit la Hiroshima pentru summitul G7. Președintele ucrainean va avea discuții cu Biden

Zelenski a sosit la Hiroshima pentru summitul G7. Președintele ucrainean va avea discuții cu Biden

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la Hiroshima sâmbătă după-amiază cu un avion al guvernului francez. El va avea discuții bilaterale și de grup cu liderii G7, menite să stimuleze sprijinul occidental pentru Kiev. Summitul G7 a început vineri și se va încheia duminică.

Zelenski se întoarce dintr-o vizită în Arabia Saudită FOTO EPA-EFE

Un oficial UE, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că președintele ucrainean va lua parte la două sesiuni separate duminică. Prima sesiune va fi doar cu membrii G7 și se va concentra pe războiul din Ucraina. A doua sesiune va include celelalte națiuni invitate să participe la summit și se va concentra pe „pace și stabilitate”.

Tokyo a transmis că decizia lui Zelenski de a vizita Hiroshima provine din „dorința sa puternică” de a lua parte la discuții diplomatice care vor influența capacitatea națiunii sale de a se apăra împotriva Rusiei.

Zelenski a sosit la Hiroshima la o zi după ce Casa Albă a anunțat că va permite țărilor aliate să aprovizioneze Ucraina cu avioane de luptă F-16 f abricate în SUA. Înainte de a pleca spre Japonia, Zelenski a calificat această decizie ca fiind „istorică”, adăugând că așteaptă cu nerăbdare să „discute cu țările G7 despre implementarea practică”.

Casa Albă a declarat că Joe Biden „așteaptă cu nerăbdare” să se întâlnească cu Zelenski în cadrul summitului, care a început vineri cu o vizită de grup la un muzeu dedicat ororilor bombardamentului atomic american asupra orașului, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Președintele așteaptă cu nerăbdare oportunitatea de a putea sta față în față”, a declarat consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan.

Sullivan a declarat că transferurile de F-16 nu vor perturba echilibrul cheie dorit de Washington în sprijinirea Ucrainei „într-un mod care să evite al treilea război mondial”.

Statele Unite nu permit și nu susțin atacuri pe teritoriul rusesc, iar ucrainenii au indicat în mod constant că sunt pregătiți să îndeplinească această cerință”, a spus el.

Se așteaptă ca Ucraina să domine discuțiile de duminică, ultima zi a summitului. Vineri, G7 a anunțat o nouă serie de sancțiuni care vizează Kremlinul și și-a reiterat sprijinul de neclintit pentru Kiev în fața „războiului de agresiune ilegal, nejustificat și neprovocat” al Rusiei.

Vizita lui Zelenski îi va oferi, de asemenea, o ocazie rară de a vorbi cu liderii unor țări puternice nealiniate, inclusiv Brazilia și India , care nu au condamnat până acum invazia Rusiei.

Ministerul japonez de externe a declarat că Zelenski va participa duminică la discuțiile cu liderii G7 despre Ucraina și va asista la o sesiune privind „pacea și stabilitatea”, care va include, de asemenea, țări nemembre invitate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…