Zidul de la frontiera SUA-Mexic ar putea fi terminat în doi ani (Kelly)

Zidul de la frontiera SUA-Mexic ar putea fi terminat în doi ani (Kelly)

Zidul de la frontiera dintre Statele Unite și Mexic ar trebui construit în doi ani, a apreciat miercuri seară secretarul american pentru securitate internă, John Kelly, informează AFP.

"Zidul va fi construit mai întâi acolo unde este necesar, apoi completat restul. Așa văd eu lucrurile", a declarat la Fox News generalul în retragere. "Eu chiar sper că acest lucru se va face în următorii doi ani", a adăugat el.

Noul președinte american Donald Trump a semnat la 26 ianuarie, la cinci zile după preluarea mandatului, un decret prin care stabilește ca obiectiv "securizarea frontierei de sud a Statelor Unite prin construcția imediată a unui zid".

Cu prețul unei grave crize diplomatice cu Mexicul, pe care vrea să îl facă să plătească pentru acest zid, el a dat astfel un impuls celei mai emblematice dintre promisiunile sale de campanie: construcția unui zid de-a lungul celor 3.200 km de frontieră cu Mexicul pentru a opri imigrația ilegală. În zonă există deja bariere care asigură securitatea pentru 1.050 km de frontieră.

Kelly, care va supraveghea proiectarea și construcția zidului, a adăugat că protecția frontierei de sud se va face cu "o abordare la mai multe niveluri", inclusiv bariere fizice și senzori tehnologici, "și lucruri de genul acesta".

Trump a anunțat un proiect ce ar costa între 4 și "aproximativ 10 miliarde" de dolari, dar în opinia unor arhitecți și ingineri costul va fi mult mai mare. MIT Technology Review, de exemplu, a estimat într-un articol că 1.609 km de zid ar costa între 27 și 40 de miliarde.

"Cred ca finanțarea va veni relativ repede", a declarat Kelly, adăugând că lucrările de construcție ar putea începe în câteva luni.

Casa Albă poate realoca pentru proiect fonduri existente, dar Congresul controlat de republicani ar trebui să aloce fonduri suplimentare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro