Zona Verde şi o bază cu soldaţi americani, vizate aproape simultan de atacuri cu obuze şi rachete în Irak

Zona Verde şi o bază cu soldaţi americani, vizate aproape simultan de atacuri cu obuze şi rachete în Irak

Două atacuri au vizat aproape simultan sâmbătă seară Zona Verde ultrasecurizată din Bagdad şi o bază aeriană irakiană în care se aflau soldaţi americani aflată la nord de capitală, au declarat responsabili ai serviciilor de securitate citaţi de AFP.

Două obuze de mortieră au lovit Zona Verde din Bagdad, unde se află ambasada americană atacată marţi de mii de combatanţi şi susţinători ai grupărilor pro-Iran din Irak, au declarat responsabili de securitate din Zona Verde.

În acelaşi timp, la mai puţin de o sută de km mai la nord, două rachete Katiuşa s-au abătut asupra bazei aeriene Balad, bază irakiană de mari dimensiuni în care se află soldaţi şi avioane americane, au precizat surse de securitate de la faţa locului.

Potrivit comandamentului militar irakian, nu a existat nicio victimă în urma acestor atacuri. Imediat după aceste tiruri, drone americane au survolat baza în misiuni de recunoaştere, au adăugat sursele citate.

SUA au desfăşurat în această săptămână soldaţi suplimentari pentru a proteja diplomaţii şi soldaţii americani în Irak, unde sentimentul anti-american s-a intensificat puternic după asasinarea vineri, într-un atac cu dronă, a puternicului general iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său Abu Mehdi al-Muhandis.

Apelurile la "răzbunare" s-au înmulţit la Bagdad şi la Teheran, în contextul în care americanii consideră de mai multe luni că facţiunile armate pro-Iran din Irak sunt o ameninţare mai mare decât jihadiştii afiliaţi grupării Statului Islamic (SI).

De la sfârşitul lui octombrie, 13 atacuri au rachetă au vizat interesele americane în Irak, provocând pe 27 octombrie moartea unui subcontractor american într-o bază a centrului petrolier al ţării. Atacurile nu au fost revendicate, dar Washingtonul acuză de comiterea lor facţiunile pro-Iran din coaliţia de paramilitari Hashd al-Shaabi.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...