Miting de protest în Piața Constituției pentru conversia în lei a creditelor în valută

Miting de protest în Piața Constituției pentru conversia în lei a creditelor în valută

Peste 700 de oameni se adunaseră duminică, în Piața Constituției din Capitală, pentru a cere conversia în lei a creditelor în valută, aceștia scandând lozinci împotriva Băncii Naționale și a băncilor comerciale.

"Trebuie să învingem, să demonstrăm că noi suntem forța și nu băncile dictează. Trebuie să ajungem acolo unde ne-am propus, să avem conversia, așa cum am cerut-o noi și nu prin alte legi propuse pentru amânarea situației noastre. Suntem o problemă socială care trebuie rezolvată și nu amânată. Noi i-am numit pe parlamentari, iar ei trebuie să facă ceva pentru noi și nu pentru bănci. Am venit cu încredere că vom fi susținuți de autorități.

Nu mai avem încredere în bănci și nici în Isărescu și nici în BNR. (...) Ni s-a promis că Statul va lucra în folosul nostru, dar vedem judecători arestați, procurori arestați, bancheri niciodată. În alte țări da, dar în România nu se întâmplă. Noi avem procese cu băncile în care justiția blochează dosarele noastre. Vrem o justiție corectă pentru că în ultimii ani noi trăim doar ca să ne plătim ratele", a declarat, duminică, Cătălin Voivozeanu, unul dintre inițiatorii mișcării civice.

La protestul din Piața Constituției s-au strâns oameni din Capitală, dar și din alte orașe ale țării, precum Iași, Bârlad, Constanța, Cluj sau Călărași, organizatorii estimând ca numărul acestora să crească până la ora 16,00, când urmează să se încheie protestul.

Protestatarii scandau "Afară cu francul din țară", "Jos cămătarii", "Conversia", "Jos Isărescu", "BNR, nu uita, asta este vina ta" și agitau pancarte pe care scriau "Banca = cămătar legalizat de BNR și de stat", "BNR + Banca + Clienți = Vinovați, De ce doar noi suntem penalizați?", "Statul dacă se ascunde, Isărescu cui răspunde?", "Ianuarie 2007 — rata 400 CHF = 800 lei, ianuarie 2015 — rata 400 CHF = 1.800 lei", "Je Swiss dator vândut".

Mitingul de protest din Piața Constituției este organizat de Grupul Clienților cu Credite în Franci (CHF) și este programat să se încheie la ora 16,00. Participanții solicită Guvernului, Camerei Deputaților, Băncii Naționale și băncilor comerciale convertirea în lei a creditelor în valută, respectiv a celor în franci, euro și dolari.

Solicitările membrilor acestui grup, peste 15.000 de membri acumulați într-o săptămână, au fost înaintate, marți, 20 ianuarie 2015, autorităților printr-un document, care cere dispunerea în regim de maximă urgență a unei inițiative legislative care să soluționeze situația gravă în care se găsește o bună parte a clienților băncilor care au contractat credite în orice valută străină (CHF, EUR, USD).

Solicitarea conține și o propunere de text legislativ care prevede posibilitatea consumatorilor cu credite în valută străină (CHF, EUR, USD) de a opta pentru conversia în lei a creditelor în valută, la cursul de la data semnării contractului, plus o diferență de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fără garanție) și interzicerea solicitării și aplicării oricăror altor comisioane, costuri și garanții suplimentare în procesul de conversie a creditelor.

De asemenea, se cere și interzicerea perceperii unei dobânzi anuale efective (DAE) mai mare în noua moneda de creditare. 

Pentru susținerea acestui demers legislativ, Grupul a lansat și o petiție online , care a strâns peste 20.500 de semnături în mai puțin de 5 zile. AGERRPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”