Bloomberg: Reducerea deficitului a dus la scăderea randamentelor pentru obligațiunile românești pe zece ani

Bloomberg: Reducerea deficitului a dus la scăderea randamentelor pentru obligațiunile românești pe zece ani

Guvernul român a ținut în frâu cheltuielile pentru a reduce deficitul sub limita de 3% din PIB stabilită de UE, ceea ce a dus la scăderea randamentelor pentru obligațiunile românești pe zece ani de la 5,3% la 3,7%, se arată într-o analiză a Bloomberg.

Foto: (c) VLAD STAVRICĂ/AGERPRES ARHIVĂ

În condițiile în care bugetul României înregistra excedent la 31 octombrie, premierul Victor Ponta a cerut ministerelor să accelereze cheltuielile până la sfârșitul anului. Ca parte a rectificării bugetare, Guvernul a alocat autorităților locale peste 1,1 miliarde de lei (317 milioane de dolari), pentru construcția de grădinițe, drumuri, canalizări, se mai arată în analiza Bloomberg.

Cheltuielile suplimentare ar putea ajuta la redresarea creșterii economiei României, semnalează Bloomberg. PIB-ul României a crescut în trimestrul doi cu 1,2% (față de trimestrul II 2013), mai puțin de o treime față de avansul de 3,9% din primele trei luni ale anului, cel mai ridicat ritm de creștere din UE.

România are ca obiectiv un deficit bugetar de 1,4% în 2015, de la 2,2% din PIB estimat pentru 2014 și cu mult sub deficitul de 7,2% din PIB înregistrat în 2009.

Reprezentantul rezident al FMI în România și Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat marți că 'a existat un efort considerabil pentru a face economia mai solidă și mai rezistentă la șocuri, deoarece această stabilitate a venit în urma faptului că situația conturilor fiscale este mult mai bună decât în urmă cu șase ani".

"Așadar, credem că este extrem de important pentru România să nu pună în pericol această îmbunătățire considerabilă', a spus el.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Gherasi)
ID: 3805704; Data: 2014-11-12 17:48:03; Fluxuri: Economic Intern, Economic Extern; Redactori: e:dic,v:nik

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite-o pe „micuță”! / Dianei Șoșoacă încep să-i iasă la iveală rădăcinile de la Secu!

2 VIDEO Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti”

3 „Ne vor lua terenuri” / Au luat bani cu împrumut din China! / Disperare în Muntenegru, țara care este pe cale să-ș…

4 O numire care provoacă scârbă / Și se mai miră, jegurile dracului, că-i confundă oamenii cu PSD

5 Așa o fi?