Cum va fi evaluat sectorul de asigurări din România

Cum va fi evaluat sectorul de asigurări din România

Comisia Europeană, Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale şi Autoritatea de Supraveghere Financiară au agreat elementele cheie pentru evaluarea de către organisme independente a sectorului de asigurări din România, care va include o analiză de bilanţ şi un test de stres.

Cum va fi evaluat sectorul de asigurări din România (Imagine: Shutterstock)

"Exerciţiul vine în urma misiunii comune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene, care s-a desfăşurat în Bucureşti în luna iunie (MEMO/14/420), şi care a avut loc în contextul celei de-a treia evaluări a aranjamentului stand-by încheiat cu FMI şi a primei evaluări din programul preventiv de balanţă de plăţi încheiat între România şi Uniunea Europeană", se arată într-o declaraţie comună a celor trei entităţi şi transmisă MEDIAFAX.

O evaluare a activelor şi pasivelor asigurătorilor, care include nivelul provizioanelor tehnice, aspecte legate de guvernanţă şi teste de stres individuale sunt parte din exerciţiu.

Asigurătorii care participă la evaluarea independentă vor reprezenta cel puţin 80% din piaţa din România, se mai precizează în declaraţie.

"Testarea la stres sau rezistenţa la şocuri a sectorului de asigurări va fi efectuată folosind standardele stabilite în legislaţia Solvency II şi va oferi un exerciţiu relevant atât pentru asigurători, cât şi pentru supraveghetor, în vederea implementării legislaţiei de la 1 ianuarie 2016", se mai spune în document.

Exerciţiul va fi realizat de către consultanţi independenţi, care vor fi coordonaţi şi supravegheaţi de către un comitet responsabil pentru stabilitarea şi implementarea agendei exerciţului (steering comittee).

Evaluarea independentă este programată a se încheia până la 30 iunie 2015.

În cursul anului 2013, potrivit datelor ASF, un număr de 38 de societăţi au desfăşurat activităţi de subscriere în domeniul asigurărilor.

Capitalul social al asigurătorilor se ridica la 3,47 miliarde de lei la finele anului trecut, în creştere cu 16,1% faţă de 2012, iar activele totale au scăzut cu 3,2%, la 18,36 miliarde de lei.

Subscrierile asigurătorilor au scăzut în 2013 cu 1,6%, la 8,12 miliarde de lei, iar rezultatul net al industriei (diferenţa dintre suma profiturilor şi cea a pierderilor) a fost de 1,28 miliarde de lei, de patru ori mai ridicat decât în 2012.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Totul a fost o minciună” / Consilier OMS apropiat de Biden susţine brusc ideea că virusul provine din laborator

2 Liderul unui temut clan de lângă București, asasinat în SUA. A fost executat de mafia românească pentru 200.00…

3 Palatul Regal şi Cazinoul din Mamaia, pierdute definitiv printr-o sentinţă revoltătoare care-i uşurează viaţa …

4 Balamuc la vârful Poliției Române? / Gavriș fusese numit vineri seară, chiar în timp ce era la Hanul lui Manuc, …

5 Liberalizarea pieței energiei / Care este diferența între prețul din serviciul universal și cea mai mică ofert…