Florin Jianu (CNIPMMR): Controalele ANAF au o abordare de secol 18

Florin Jianu (CNIPMMR): Controalele ANAF au o abordare de secol 18

Controalele efectuate în ultima perioadă de inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au o abordare care ține de secolul 18 sau 19, deoarece nu se iau în considerare consecințele economice grave pe care le are închiderea chiar și a unei singure firme, a declarat marți Florin Jianu, vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), în cadrul Conferinței 'IMM-urile și locul lor în economie: O abordare comparativă cu alte țări UE. Drumul de la problemele noastre la soluțiile lor'.

'Închiderea unei companii reprezintă o dramă, atât pentru cel care o deține, cât și pentru economie în ansamblu. O companie nu trebuie închisă, pentru că impactul acestui demers se răsfrânge atât asupra salariaților, care își pierd locurile de muncă, cât și asupra volumului de taxe și impozite virate către stat. Tocmai de aceea, consider că ceea ce se întâmplă acum cu controalele Agenției Naționale de Administrare Fiscală constituie o problemă de abordare care ține de secolul 18 sau 19. Eu am oferit deja o soluție simplă pentru evitarea evaziunii, respectiv cea a licențierilor, folosită pe scară largă în Italia în sectorul restaurantelor și al hotelurilor. Concret, firma plătește la început pentru o licență pe baza căreia își poate deschide de exemplu un local pe o anumită stradă, iar apoi timp de doi ani de zile nu mai primește niciun fel de controale din partea autorităților', a spus fostul ministru pentru IMM-uri.

În ceea ce privește noul Cod Fiscal, Jianu a precizat că este nevoie de o campanie publică de eliminare a ștampilei.

'Cred că suntem ultima țară din Europa care mai are acest tip de sigiliu, respectiv ștampila, în economie. Din acest motiv, este nevoie de o campanie publică de eliminare a ștampilei. Legat de comerțul exterior, consider că acest sector nu are ce căuta la Ministerul Economiei, ci trebuie să intre în sfera de preocupare a camerelor de comerț și a patronatelor, așa cum se întâmplă în țări precum Austria, Italia sau Germania', a mai spus vicepreședintele CNIPMMR.

Conferința 'IMM-urile și locul lor în economie: O abordare comparativă cu alte țări UE. Drumul de la problemele noastre la soluțiile lor' a fost organizată de publicația cursdeguvernare.ro, cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) și al Camerei de Comerț și Industrie Romania-Italia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”