Fondul de Garantare a Asiguraților recomandă păgubiților Astra să depună cererile de plată

Fondul de Garantare a Asiguraților recomandă păgubiților Astra să depună cererile de plată

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) solicită potențialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări să transmită către Fond cereri de plată pentru a putea beneficia de despăgubirile cuvenite, completând Anexa 6 de pe pagina de internet a Fondului, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES.

Până la data de 31 decembrie 2015, potențialii creditori ai Astra Asigurări au transmis un număr de doar 11.200 cereri de plată cu o valoare estimată de 92 milioane lei, dintr-un total de 57.210 dosare de daună preluate de la Astra.

'Pentru a evita supraaglomerarea și apariția stării de nemulțumire în rândul potențialilor creditori de asigurări ai Astra Asigurări, FGA recomandă întreprinderea demersurilor de depunere a cererilor de plată din timp pentru a beneficia de o plată cât mai rapidă a despăgubirilor', se menționează în comunicat.

Potrivit legii, Fondul de garantare este în drept să efectueze plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, doar către păgubiții care au depus cereri de plată și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Cererea pentru despăgubire o face creditorul de asigurare — păgubitul, dar el poate menționa ca beneficiarul sumelor de plată să fie service-ul care a reparat mașina. Conform Normei 16/2015, service-urile auto nu sunt creditori de asigurare.

După rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment, de la data la care dosarul este complet și aprobat la plată de către Comisia Specială și până la data plății efective nu vor fi mai mult de 5-7 zile lucrătoare.

Potrivit reprezentanților FGA, conducerea instituției 'urmărește în permanență ajustarea numărului de personal necesar pentru procesarea corespunzătoare a cererilor de despăgubire, dar și a cererilor de deschidere a unor dosare noi de daună'.

La data de 1 octombrie 2015, FGA a preluat 57.210 de dosare de daună, inclusiv dosare de răscumpărare, precum și 2.046.604 de contracte de asigurare în vigoare de la Astra Asigurări. FGA a preluat 1.826.483 de polițe și 51.566 dosare de daună, din România, 191.241 de polițe și 4.809 dosare de daună aferente activității Astra în Ungaria, 22.752 de contracte în vigoare și 642 dosare de daună aferente activității Astra în Slovacia, precum și 6.128 de contracte în vigoare și 193 de dosare de daună aferente activității Astra în Germania.

Până la data de 31 decembrie 2015, FGA a deschis 5.000 de dosare noi de daună.

Fondul de Garantare a Asiguraților s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților. Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor și are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...