INS: Producția ramurii agricole a valorat 74,524 miliarde de lei, în 2014

Valoarea producției agricole s-a situat, în cursul anului 2014, la 74,524 de miliarde de lei, în timp ce valoarea serviciilor agricole a contribuit cu 1,3% la totalul raportat la nivel național, arată datele Institutului Național de Statistică /INS/, publicate joi.

Tot anul trecut, indicele producției ramurii agricole a fost 102,9 % pe total, 102,9 % la producția vegetală și 102,5% la producția animală.

Potrivit sursei citate, producția vegetală a înregistrat creșteri cuprinse între 12,2%, în regiunea de dezvoltare Centru, și 1,2% — în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, și scăderi în regiunile de dezvoltare București-Ilfov (-5,6%) și Sud-Muntenia (-4,5%).

La producția animală creșterile s-au situat între 10% în regiunea de dezvoltare Sud-Est și 0,2% în regiunea de dezvoltare București-Ilfov, respectiv în scădere în regiunea de dezvoltare Vest (-6%).

Valoarea producției ramurii agricole a fost, anul trecut, de 74,524 miliarde lei, cele mai mari cifre înregistrându-se în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia, Nord-Est și Sud-Est. Pe de altă parte, cele mai mici valori ale producții agricole s-au consemnat în regiunea de dezvoltare București-Ilfov, regiune agricolă de mică importanță.

Structura valorii producției ramurii agricole în anul 2014 este asemănătoare cu cea din anul precedent. Astfel, la producția vegetală ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare Sud-Muntenia (19,7%), Sud-Est (17,7%) și Nord-Est (16,3%), iar la producția animală regiunilor de dezvoltare Nord-Est (18,7%), Sud-Muntenia (15,9%) și Sud-Est (15,1%).

În ceea ce privește valoarea serviciilor agricole, aceasta a fost, în general, nesemnificativă în anul 2014, contribuind cu numai 1,3 % la valoarea producției ramurii agricole la nivel național.

Sursa datelor INS este reprezentată de cercetările statistice anuale privind suprafața cultivată, suprafața recoltată, producția agricolă vegetală și animală, cercetările statistice privind serviciile agricole de mecanizare, chimizare, de îmbunătățiri funciare și de ameliorare și reproducție în zootehnie și lucrarea 'Valoarea producției ramurii agricole pe produse și grupe de produse'. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 Furtună la TAROM / Pilotul Emil Dobrovolschi critică schimbarea Mădălinei Mezei de la șefia TAROM și numirile po…

4 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

5 VIDEO De ce nu-l reține DNA pe acest infractor? Acestea sunt imaginile de la întâlnirea Cuc-Mezei din fața cas…

recomandări

Te ia DNA: MIRICA CRISTIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tesla lansează primul SUV - Model X