Lagarde: Criza din Ucraina poate avea un impact mare asupra economiei mondiale

Criza din Ucraina poate avea un impact mare asupra economiei mondiale, dacă nu este bine gestionată, a avertizat miercuri directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Lagarde: Criza din Ucraina poate avea un impact mare asupra economiei mondiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia din Ucraina, dacă nu este bine gestionată, ar putea avea un impact larg asupra economiei mondiale", a afirmat Lagarde într-un discurs susţinut la Washington.

Ucraina, care a încheiat un acord preliminar cu FMI pentru un program de asistenţă financiară în valoare de 14-18 miliarde de dolari, este în pragul colapsului financiar şi supusă unor presiuni mari din partea Rusiei, care a anexat Crimeea.

Ţările occidentale au impus sancţiuni unor apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin şi au avertizat că sancţiunile vor extinse la nivelul economiei, dacă situaţia din regiune se va agrava.

Lagarde a arătat că criza ucraineană se înscrie în tendinţa de acentuare a tensiunilor geopolitice care pun în pericol economia mondială.

FMI urmează să publice săptămâna viitoare noi estimări referitoare la creşterea economiei mondiale, în timpul adunării generale care va avea loc la Washington.

Şefa FMI este îngrijorată şi de producerea unei deflaţii în ţările dezvoltate, în special în zona euro, care ar restrânge cererea şi activităţile economice.

Pentru a îndepărta acest pericol, Lagarde consideră necesar ca Banca Centrală Europeană (BCE) să relaxeze în continuare politica monetară, în special prin măsuri neconvenţionale.

FMI a cerut deja BCE, la începutul lunii martie, să reducă dobânda de politică monetară şi să crească lichidităţile din piaţă prin achiziţii de active.

Un reprezentant al BCE, Vitor Constancio, a declarat marţi că nu crede în scenariul deflaţiei din zona euro.

Lagarde a mai spus în discursul său că ţările emergente rămân expuse riscurilor de instabilitate financiară provocate de revenirea treptată la normal a politicii monetare a Rezervei Federale americane, care restrânge achiziţiile lunare de obligaţiuni.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

2 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…

3 După șase luni de coronavirus: 5 întrebări la care oamenii de știință încă nu au răspunsul

4 De citit / Un profesor american spune adevărul despre șobolanul pe care Dragnea îl admira și căruia i-a dat chei…

5 Cine este românca depistată pozitiv la coronavirus în insula Creta