Măsura de infrastructura rurală se deschide în septembrie;autoritățile publice locale vor avea la dispoziție 1,1 miliarde de euro

Măsura de infrastructura rurală se deschide în septembrie;autoritățile publice locale vor avea la dispoziție 1,1 miliarde de euro

Măsura de infrastructură rurală din noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 -2020 va fi deschisă la începutul lunii septembrie, iar fondurile totale alocate vor fi de 1,1 miliarde de euro, potrivit ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

"Vom deschide la începutul lunii septembrie și sesiunea de primire de proiecte pentru infrastructura rurală care are prevăzute fonduri de 1,1 miliarde de euro pe tot programul și vom vedea ulterior care va fi alocarea pentru acest an. Știu că este un proiect foarte așteptat de autoritățile publice locale. Este nevoie în satul românesc să ducem utilități și să facem investiții ca să creștem calitatea vieții în mediul rural", a anunțat, marți, ministrul Agriculturii.

Șeful MADR a precizat că prin deschiderea măsurilor din noul PNDR 2014-2020 au intrat pe piață fonduri europene de peste 900 de milioane de euro, bani aflați la dispoziția fermierilor, iar numărul proiectelor depuse până in prezent a depășit 1.200.

"Cred că astăzi PNDR 2014—2020 este singurul program din România care are sesiuni de primire de proiecte și are deschise majoritatea liniilor de finanțare. Avem pe piață aproape 900 de milioane de euro fonduri europene la dispoziția fermierilor și avem deja peste 1.200 de proiecte depuse și chiar de foarte mulți tineri. Asta îmi dă speranța, beneficiind și de experiența trecutului, că putem să avem o absorbție foarte ridicată, dar putem să avem proiecte mult mai importante din punct de vedere calitativ", a adăugat Daniel Constantin.

În ceea ce privește PNDR 2007—2013, ministrul Agriculturii a afirmat că România a ajuns la un grad de absorbție de 87% și, cu toate că a existat o presiune foarte mare pentru cei care au beneficiat de fonduri europene de a termina investițiile până la 30 septembrie 2015, ei le vor putea continua și după 31 decembrie 2015.

"Am anunțat că printr-o Hotărâre de Guvern am anulat acest termen și vestea bună pentru fermieri este că ei pot continua investițiile chiar și după 31 decembrie 2015, dacă proiectul este început și dacă experții de la autoritate vor considera că vor putea termina într-un timp rezonabil investițiile. Niciun fermier care a început investițiile, are contract de finanțare, nu pierde sumele chiar dacă acea regulă de "n plus 2" se termină la finele anului", a precizat liderul de la Agricultură.

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), România a ajuns la un grad de absorbție de 87% din fondurile europene alocate prin PNDR 2007 — 2013, iar sumele plătite până în prezent beneficiarilor au depășit 7,6 miliarde de euro.

"AFIR a plătit peste 7,6 miliarde euro către beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007 — 2013 care au depus până în prezent cereri de plată pentru decontarea cheltuielilor efectuate, iar prin plățile efectuate s-a ajuns la un grad de absorbție de aproximativ 87% din totalul fondurilor europene alocate României de Uniunea Europeană pentru perioada de  programare 2007 — 2013", au precizat reprezentanții AFIR.

De la demararea PNDR în anul 2008, AFIR a primit și verificat peste 150.000 cereri de finanțare, în valoare de peste 18,5 miliarde de euro, dintr-un total disponibil de 5,9 miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții. Până la această dată au fost contractate peste 85.000 de proiecte de investiții pentru a primi finanțare nerambursabilă, valoarea totală a fondurilor alocate fiind de 5,7 miliarde de euro.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /