Mugur Isărescu (BNR): Este de dorit să fim mai prudenți; macrostabilitatea este precum sănătatea

Mugur Isărescu (BNR): Este de dorit să fim mai prudenți; macrostabilitatea este precum sănătatea

Macrostabilitatea este precum sănătatea, îți dai seama cât de importantă este după ce o pierzi, de aceea este de dorit să fim mai prudenți, a declarat joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

"Este de dorit să fim mai prudenți. Cei care vorbesc cu ușurință despre faptul că BNR insistă prea mult pe macrostabilitate, că ar fi un cuvânt general și fără conținut nu au dreptate. Greșesc profund. Orice creștere economică devine o umbră în lipsa macrostabilității. Mai devreme sau mai târziu este erodată fie de creșteri de dobânzi, fie de creșteri de inflație, deprecieri de curs. Fiind la început de an spun că macrostabilitatea este precum sănătatea. Îți dai seama cât de importantă este când o pierzi. Când o ai așa, și e din plin, ți se pare că e un fapt de viață și că o ai pentru totdeauna. Numai când începi să dai cu capul de pereți și să ajungi prin spital îți dai seama cât de importantă este sănătatea. Nu trebuie să ajungem într-o asemenea situație", a spus Isărescu.

În ceea ce privește creșterea salariului minim, guvernatorul BNR a precizat că este inevitabilă creșterea salariilor.

"În România, în condițiile adâncirii integrării, a libertății mișcării forței de muncă, creșterea salariilor este inevitabilă. Din acest motiv, pentru că vedem această majorare de salarii ca un lucru pe care niciun Guvern nu va putea să-l evite decât cu mari riscuri și politice, și sociale, dar și economice, am considerat că relaxarea fiscală este exagerată și nu foarte prudentă. Se întâmplă ceea ce nu e de dorit, două lucruri care e bine să nu intre în concubinaj, dar au intrat oricum: creșteri mari de venituri, concomitent cu reduceri importante de impozite. Acum este bine să zicem și ce s-a câștigat în urma disputelor de astă vară. Probabil că s-a mai tuns așa, s-a mai 'bretonat', s-a atenuat relaxarea fiscală. Dacă ar fi să lansăm așa o cifră, vedeți că și Guvernul actual cu 2,95% (deficit bugetar n.r.), adică cu obiectivul să nu depășească 3%, stă pe undeva în cei 0,4% — 0,5% cât a reușit să economisească după dezbaterile de astă vară", a mai explicat Isărescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa