Rusia evocă posibilitatea relaxării embargoului alimentar pentru Grecia

Rusia evocă posibilitatea relaxării embargoului alimentar pentru Grecia

Rusia a elaborat mai multe propuneri care ar putea duce la ridicarea embargoului impus produselor alimentare provenite din Grecia, a declarat miercuri ministrul rus al Dezvoltării Economice, Aleksey Ulyukayev, transmite AFP. Embargoul, introdus anul trecut ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse Moscovei pentru rolul său în criza din Ucraina, a restricționat accesul producătorilor europeni de alimente pe piața din Rusia.

'Vom discuta în detaliu această chestiune mâine (joi) la reuniunea premierului Dmitri Medvedev cu omologul său grec Alexis Tsipras la care voi participa și eu. Am pregătit mai multe propuneri referitoare la embargou și le vom discuta', a spus Aleksey Ulyukayev.

La mijlocul lunii trecute, ministrul rus al Agriculturii, Nikolai Fyodorov, a declarat și el că Moscova ar putea relaxa embargoul impus produselor alimentare provenite din mai multe state din Uniunea Europeană, precizând că țările vizate sunt Grecia, Ungaria și Cipru.

'Căutăm să vedem ce oportunități civilizate există pentru un răspuns pozitiv la propunerile lor (ale țărilor care au cerut ridicarea embargoului-n.r.). Dacă îi ajutăm nu vrem să le facem probleme în relațiile lor cu Bruxelles-ul', a declarat atunci Nikolai Fyodorov.

Comisia Europeană a reamintit însă marți autorităților de la Atena că politica comercială este un domeniu care ține de competența exclusivă a Uniunii Europene. 'Ne așteptăm ca statele membre să vorbească pe o singură voce cu partenerii noștri comerciali, inclusiv cu Rusia', a precizat Daniel Rosario, purtătorul de cuvânt pentru comerț al Comisiei Europene.

La începutul lunii august 2014, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole și alimentare provenite din țările care au impus sancțiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne și lapte, precum și fructe și legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia și Norvegia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante