Serbia anchetează privatizarea companiei petroliere NIS. Pachetul majoritar a fost cumpărat de Gazprom Neft în 2008 la un preţ mult subevaluat

Serbia anchetează privatizarea companiei petroliere NIS. Pachetul majoritar a fost cumpărat de Gazprom Neft în 2008 la un preţ mult subevaluat

Gazprom Neft a cumpărat 51% din NIS în anul 2008 contra unei sume de 400 de milioane de euro, în mandatul unui Guvern condus de Partidul Democrat, aflat acum în opoziţie.

Anterior, mai mulţi politicieni au acuzat că statul a subevaluat NIS. Vânzarea a coincis cu secesiunea Kosovo, iar Serbia spera ca Rusia va impune un veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca recunoaşterea independenţei Kosovo de către organismele internaţionale.

 

„O echipă specială de investigaţii va examina faptele şi circumstanţele referitoare la privatizarea NIS“, a anunţat ministerul luni seară.

 

Vânzarea NIS către Gazprom a fost parte a unui întreg pachet de contracte energetice semnate de către Rusia cu Serbia, inclusiv privind construcţia gazoductului South Stream în statul vecin, dar şi a unui depozit subteran de înmagazinare a gazelor.

 

Un purtător de cuvânt al NIS a afirmat că „vânzarea este o chestiune de înţelegere a celor două ţări“. „Problema ar trebui rezolvată între cele două state“, a mai adăugat acesta.

 

Serbia se află în mijlocul unei dispute între Uniunea Europeană şi Rusia. Serbia vrea să adere la Uniunea Europeană, dar aceasta din urmă a blocat construcţia South Stream în Bulgaria din cauza nerespectării legislaţiei europene în privinţa separării transportului de furnizare şi producţie.

 

De asemenea, UE şi SUA au impus sancţiuni asupra Rusiei ca urmare a anexării Crimeei şi a sprijinului acordat separatiştilor din estul acestui stat.

 

NIS Petrol este prezentă în România prin lanţul de benzinării Gazprom.

 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

3 Priviți ce panouri rutiere montează Poliția din Ungaria, exclusiv pentru șoferii români

4 „Îmi cer scuze, n-aveam bani ieri!”

5 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante