ȘTIRI DE WEEK-END - ECONOMIC - 13 -14 DECEMBRIE

ȘTIRI DE WEEK-END - ECONOMIC - 13 -14 DECEMBRIE

Noile reguli europene de etichetare alimentară intră în vigoare începând de sâmbătă, acestea urmărind informarea consumatorilor asupra ingredientelor alergene, iar din 2016, etichetele vor conține și informații despre valoarea nutritivă a alimentelor, potrivit Federației Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta.

* Valoarea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură până la data de 31 decembrie 2014 se ridică la 162,6 milioane de lei, iar cantitatea totală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 90,5 milioane litri, potrivit unei hotărâri adoptate vineri de Executiv.

* Intrarea celui mai important producător polonez de smartphone-uri și tablete pe piața românească și planurile investiționale ale acestuia tind să ascută și mai mult concurența pe piața locală a brandurilor din domeniu. De ce s-a optat pentru lansarea produselor Kruger&Matz în România, care sunt planurile de dezvoltare țintite pentru anul viitor și cum sunt privite piețele IT&C din România și Polonia, sunt câteva dintre subiectele abordate într-un interviu pe care Michal Leszek, directorul de marketing al companiei Lechpol, deținătoarea brandului Kruger&Matz, l-a acordat AGERPRES.

* Românii care au optat pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă în zone tradiționale din România și Europa, sau pentru destinațiile exotice au cumpărat pachete de vacanță cu prețuri cuprinse înte 150 și 21.440 euro, după cum spun reprezentanții industriei de turism.

* Avioane blocate la sol, trenuri, tramvaie și autobuze rămase în depouri, acces blocat în birourile administrației locale, așa ar arăta Belgia care riscă să fie paralizată luni de o grevă națională de 24 de ore organizată de mai multe sindicate pentru a protesta față de politica de austeritate a guvernului, transmite AFP.

* Secretarul general al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, Abdullah al-Badri, a spus că organizația care furnizează 40% din petrolul mondial nu vizează un preț țintă, adăugând însă că statele din Golful Persic ar trebui să continue să investească în explorarea și producția de petrol, chiar dacă prețul țițeiului a atins cea mai scăzută valoare din ultimii cinci ani, pentru a evita o creștere bruscă a prețurilor, transmite Reuters.

* Ritmul de creștere al economiei chineze ar putea încetini în 2015 până la 7,1% de la un avans de 7,4% preconizat pentru acest an, din cauza problemelor din sectorul imobiliar, arată un raport elaborat de economiștii de la Banca centrală a Chinei consultat duminică de Reuters.

* Uniunea Europeană a dat Poloniei peste 100 milioane de euro pentru a construi cel puțin trei aeroporturi fantomă în zone unde nu există suficienți pasageri pentru a justifica aceste aeroporturi, transmite Reuters.

* Senatul Statelor Unite a adoptat definitiv sâmbătă seară bugetul la nivel federal până în septembrie 2015, la două zile după ce a fost aprobat de Camera Reprezentanților. După o tentativă de obstrucționare simbolică a conservatorilor Tea Party, senatorii au adoptat definitiv sâmbătă noapte legea finanțelor pentru anul fiscal 2015 /octombrie 2014-septembrie 2015/, în valoare de 1.014 miliarde de dolari, cu 56 de voturi contra 40, notează AFP.

* Polonia a intrat, duminică, în era trenurile de mare viteză prin punerea în serviciu a Pendolino, un tren pendular produs de grupul francez Alstom la Savigliano, în Italia, transmite AFP. Un 'Intercity Premium' plecat din Cracovia la ora 06,05 a ajuns în gara centrală din Vașovia la ora 08,37, cu o jumătate de oră mai repede decât ar fi durat o călătorie cu trenurile expres tradiționale care circulă pe această linie. Fiecare garnitură de tren Pendolino este compusă din șapte vagoane, care oferă 402 de locuri împărțite în două clase.

* Banca Europeană de Investiții a acordat vineri un împrumut de 100 de milioane de euro pentru compania energetică ungară MVM pentru a ajuta această firmă de stat să-și implementeze programul de investiții pentru perioada 2013-2018, informează MTI.

* Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, că nu va mai face parte din viitorul Guvern. Sâmbătă după-amiază, Răzvan Nicolescu, a postat pe propria pagină de Facebook că părăsește sistemul de administrație publică, după o discuție avută în cursul aceleiași zile cu premierul Victor Ponta.

* Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, Florin Nicolae Jianu, a anunțat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că nu va mai face parte din viitorul Guvern, care va alipi la Economie portofoliul IMM-urilor. 'Guvernul viitor va conține numai oameni politici. Eu nu sunt om politic, sunt un tehnocrat care a fost onorat să se pună în slujba țării lui. Portofoliul IMM-urilor se va alipi la Economie și va fi condus politic. Nu m-a interesat și nu mă interesează nicio altă funcție, nu am alergat după niciuna, nu o voi face nici de acum înainte. Iar politica râmâne o problemă a cărei rezolvare, deși sunt matematician, îmi rămâne necunoscută', scrie Florin Jianu.

* Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a anunțat sâmbătă seară, că nu va mai face parte din Guvernul restructurat urmând să-și continue activitatea la Cluj Napoca.

* Noul plan de mers al trenurilor anunțat de compania națională de căi ferate din Bulgaria (BDZ), valabil din data de 14 decembrie, include și două trenuri rapide care fac legătura între Sofia și Budapesta via Romania, informează publicația Sofia Globe.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...