ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 22 octombrie

ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 22 octombrie

România nu va mai fi, în scurt timp, dependentă de importul de gaze, având în vedere că procentul de gaz importat a scăzut de la 35% în urmă cu câțiva ani la 9 - 10% anul acesta, iar pentru noiembrie 2014 procentul stabilit este de 2% gaz de import, a declarat miercuri președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, în cadrul unei conferințe pe teme economice.

Foto: (c) Alex TUDOR / AGERPRES FOTO

* Programul Național de Dezvoltare Rurală ( PNDR) 2014 — 2020 ar putea fi aprobat de către Comisia Europeană la finalul acestui an sau la începutul anului viitor și nu va prezenta modificări fundamentale în structură față de proiectul trimis de autoritățile române, a declarat miercuri comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, în cadrul unei conferințe pe teme economice.

* România solicită Comisiei Europene /CE/, prin intermediul ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, sprijinul forului european în vederea efectuării plăților pentru cererile de rambursare aferente Programului Operațional Sectorial /POS/ 'Mediu', aflate în autorizare la nivelul Comisiei, ce au o valoare totală de aproximativ 200,7 milioane de euro, se arată într-un comunicat de presă al ministerului de resort, transmis, miercuri, AGERPRES.

* Legea vânătorii, cu amendamente substanțiale, va intra la vot final în Parlament până la sfârșitul anului și vine cu lucruri bune, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană.

'La ora actuală, este în Parlament o amendare a Legii vânătorii, o amendare substanțială și, chiar dacă n-a fost plecată dinspre Guvern și e o inițiativă legislativă a parlamentarilor, este monitorizată în permanență de noi. Din punctul meu de vedere, până la sfârșitul acestui an, va intra la vot final și vine cu lucruri foarte bune', a spus Doina Pană.

* Industria are o pondere importantă în structura produsului intern brut și este în creștere, însă România se bazează pe o industrie slab sau mediu tehnologizată, iar pentru a spera la o industrie înalt-tehnologizată trebuie mai întâi să realizeze o reformă profundă în educație, a declarat miercuri economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, în cadrul unei conferințe pe teme economice.

* Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial 'Transport' 2007 — 2013 (AM POST) a transmis Autorității de Certificare și Plată declarația de cheltuieli în valoare totală de 584,15 milioane de lei, respectiv 132,37 milioane de euro, pentru 32 de proiecte de infrastructură, informează, miercuri, Ministerul Transporturilor.

Suma autorizată de AM POST, pe 20 octombrie, reprezintă cheltuieli efectuate de beneficiari în cadrul a nouă proiecte ce vizează modernizarea și dezvoltarea infrastructurii rutiere, nouă proiecte pentru domeniul feroviar (dintre care un proiect aferent dezvoltării infrastructurii de metrou), 13 pentru naval și unul pentru aerian.

* Aproape 10.000 de dosare depuse de către beneficiari în Programul 'Casa Verde' în anul 2011 sunt în analiză, iar până la finele acestui an cei acceptați ar putea primi contractele spre semnare, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Gearâp, președintele Administrației Fondului pentru Mediu /AFM/.

* Cererile pentru ajutorul de stat prin rambursarea diferenței de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, pentru trimestrul al III-lea din 2014, se depun până la 31 octombrie 2014, inclusiv, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/ 1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea se calculează în lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, respectiv 1,7975/litrul de motorină.

* Peste 200 de firme din Capitală au fost controlate abuziv, începând din luna martie a anului trecut, de inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), foarte multe IMM-uri cu o activitate profitabilă intrând în incapacitate de plată și având conturile imediat blocate, a declarat, miercuri, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, într-o conferință de presă.

* România va obține, în acest an, o creștere economică de 1,5%, fără a fi luată în calcul agricultura, având în vedere cifrele slabe referitoare la evoluția principalelor sectoare ale economiei în primele opt luni ale acestui an, a declarat miercuri președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, în cadrul unei conferințe pe teme economice.

* Unul dintre cele mai puternice ghiduri turistice din lume, Lonely Planet, plasează România în topul celor mai bune destinații de vacanță pentru 2015, prin prisma raportului ofertă turistică — preț, informează miercuri Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism.

* Târgul Indagra va găzdui Forumul China — statele din Europa Centrală și de Est, fiind pentru prima dată când acest eveniment se desfășoară în afara Chinei, a afirmat, miercuri, Virgil Laurențiu Găman, secretar general în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

* Reprezentanții industriei auto din România vor fi consultați în legătură cu derularea programului 'Rabla' și în 2015, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Gearâp, președintele Administrației Fondului pentru Mediu /AFM/.

* Furnizorul de energie electrică va putea fi schimbat în orice zi calendaristică, iar clientul final va avea dreptul de a denunța unilateral contractul de furnizare, cu respectarea condițiilor contractuale, reiese din Ordinul nr. 105/ 2014, aprobat, miercuri, de Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

* Grupul petrolier rus Rosneft, companie la care statul rus deține aproximativ 70% din acțiuni, a cerut guvernului de la Moscova o asistență financiară în valoare de peste 2.000 de miliarde de ruble (49 de miliarde de dolari) pentru a face față sancțiunile impuse de guvernele occidentale pentru companiile din sectorul de petrol și gaze naturale din Rusia, a declarat miercuri ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, transmite RIA Novosti.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…