STUDIU al pieţei imobiliare: Preţurile locuinţelor din România, a patra cea mai mare scădere din 45 de ţări din lume

STUDIU al pieţei imobiliare: Preţurile locuinţelor din România, a patra cea mai mare scădere din 45 de ţări din lume

Preţurile locuinţelor din România au scăzut în primul trimestru cu 4%, faţă de 9,25% cu un an înainte, potrivit unui studiu realizat pe baza preţurilor medii, ajustate cu inflaţia, înregistrând a patra cea mai mare scădere din cele 45 de pieţe analizate.

 

Grecia, Spania şi Rusia au înregistrat cele mai mari scăderi de preţuri în primul trimestru, cu 7,08% (faţă de - 11,19% în perioada similară a anului trecut), 5,41% (comparativ cu -12,48%), respectiv 5,15% (-0,32%), conform studiului realizat de portalul globalpropertyguide.com , citat de Mediafax.

Alte pieţe europene unde preţurile locuinţelor au scăzut în perioada analizată sunt Kiev, Ucraina (3,54%), Zagreb, Croaţia (2,88%), Vaşovia, Polonia (2,53%), Franţa (2,22%), Norvegia (1,97%), Slovacia (1,44%) şi Finlanda (1,29%).

"Opt din cele mai slab performante pieţe rezidenţiale din studiul nostru mondial vin din Europa. Dar, acest lucru poate să ne dea o impresie derutantă. De fapt, ţările codaşe până recent au început să-şi revină, în timp ce pieţele cu performanţe puternice sunt în curs de a ajunge la un maxim. În total, nouă ţări europene au performat mai bine în primul trimestru al acestui an, decât anul trecut, doar 7 au avut o performanţă mai redusă", se arată în raportul portalului imobiliar.

Astfel, Franţa, Norvegia şi Finlanda au avut o performanţă sub cea de anul trecut, în timp ce ţările care încearcă să recupereze decalajele, precum România, Croaţia, Polonia şi Slovacia au avut rezultate mai bune decât în primul trimestru al anului trecut.

Irlanda a înregistrat cea mai spectaculoasă schimbare, consemnând o creştere a preţurilor cu 7,49% în primul trimestru, faţă de o scădere de 3,49% în primul trimestru din 2013. De asemenea, în Marea Britanie, preţurile au urcat cu 7,35%, în contrast puternic faţă de declinul de 2,52% consemnat în primele trei luni ale anului 2013.

Creşteri importante au avut loc şi în Turcia (7,16%), Viena, Austria (6,39%) şi Suedia (4,86%).

Pe de altă parte, preţurile au înregistrat uşoare creşteri în Germania (3,72%), Cehia (2,82%), Elveţia (2,76%), Bulgaria (2,32%), Portugalia (1,6%) şi Olanda (0,02%).

Din cele 45 de ţări incluse în studiu, 30 au avut creşteri de preţuri.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina