Ucraina amendează Gazprom cu 3,5 miliarde de dolari pentru abuz de poziție dominantă

Ucraina amendează Gazprom cu 3,5 miliarde de dolari pentru abuz de poziție dominantă

Autoritatea pentru reglementarea concurenței din Ucraina a decis vineri să amendeze grupul energetic rus Gazprom cu suma de 85 miliarde hryvna (3,47 miliarde de dolari), pentru abuz de poziție dominantă pe piața de tranzit a gazelor naturale din Ucraina, informează Reuters.

La începutul acestei săptămâni, Gazprom a informat autoritățile de la Kiev că îi datorează 2,55 miliarde de dolari pentru gazele naturale livrate în trimestrul al treilea al anului trecut, iar Kievul are la dispoziție 10 zile pentru a plăti. În replică, Ucraina a anunțat că acele clauze contractuale conform căruia trebuie să plătească pentru gazele naturale pe care nu le-a utilizat sunt 'ilegale'.

'Astăzi a fost luată o decizie cu privire la abuzul de poziție dominantă pe piața tranzitului gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei de către compania Gazprom sub formă de cumpărător monopolist. Valoarea amenzii este de 85 miliarde de hryvna', a declarat președintele Autorității pentru reglementarea concurenței din Ucraina, Yuriy Terentyev într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare Facebook.

În cursul unei investigații demarate la cererea cabinetului de miniștri, Autoritatea pentru reglementarea concurenței din Ucraina a descoperit că Gazprom are o poziție de monopol pe piața tranzitului gazelor naturale din Ucraina și a încălcat în mod repetat termenii contractului încheiat cu compania ucraineană Naftogaz pentru perioada 2009-2015.

De asemenea, anterior premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a declarat că grupul Gazprom ar putea fi amendat pentru poziție de monopol cu o sumă echivalentă cu până la 10% din veniturile totale realizate de Gazprom pe teritoriul Ucrainei.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...