VIDEO-Băsescu:LUKOIL să plece. Nu putem permite, ca stat român, să ne lăsăm şantajaţi/Guvernul să fie pregătit ca de mâine să preia rafinăria

VIDEO-Băsescu:LUKOIL să plece. Nu putem permite, ca stat român, să ne lăsăm şantajaţi/Guvernul să fie pregătit ca de mâine să preia rafinăria

Președintele Traian Băsescu a afirmat joi, în cadrul unei declarații de presă de la Palatul Cotroceni că abordarea Lukoil i se pare inadmisbilă, cerând Guvernului să fie pregătit să reia rafinăria de la Ploiești în cazul în care compania decide să se retragă din România.

„Nu discut abordări dâmbovițene, ci doar amenințarea, presiunea făcută de un lider al companiei împotriva procurorilor și a Guvernului României. Consider că o astfel de abordare este inadmisibilă, iar dacă Lukoil va stabili să nu reia producția, cer guvernului să fie pregătit să reia rafinăria de la Ploiești pentru că asta depășește limitele unei companii care vrea sau nu vrea”, a afirmat președintele.

„Guvernul ar trebui să fie pregătit să plătească prețul cu care a privatizat, să fie pregătit tehnic să preia în operare și la constatarea finală a ilegalităților comise de Lukoil să discutăm în contrapardidă suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în această rafinărie”, a mai spus președintele.

„Dacă, bazat pe presiune, care îmi pare o abordare de tip putinian - așa ceva face Putin în țară, nu într-o țară a Uniunii Europene - comportamentul nostru trebuie să fie pe înțelesul rușilor și va trebui să ne comportăm la fel. Lukoil nu poate spune închid ce vreau eu, am probleme cu justiția și închid, Lukoil trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piața românească, dacă asta e abordarea, și are un mare lanț de distribuție, concesiuni în Marea Neagră. Trebuie să se hotărască: respectă legile României sau dacă vrea legile de la Moscova se duce acolo”, a completat președintele.

Traian Băsescu infirmă că Lukoil contribuie la bugetul de stat cu 100 de milioane de dolari pe lună, așa cum a declarat premierul Victor Ponta.

„Am mai auzit minciuna, contribuie la buget cu 700 de milioane de euro pe an. Lukoil de cinci ani merge pe pierdere, ceea ce mă face să mă gândesc că la terminarea anchetei s-ar putea ca cele 230 de milioane de euro să fie doar o deschidere”, a mai spus Băsescu.

Vicepreşedintele pe rafinare, marketing şi distribuţie din grupul rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, a declarat miercuri, la Ploieşti, că a încheiat o înţelegere cu procurorii români şi că până vineri conducerea grupului petrolier va decide dacă va închide sau nu rafinăria Petrotel.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...