VIDEO-După ce i-a umilit pe procurori în cazul Lukoil, Ponta îl atacă şi pe Adrian Sârbu: Trustul său de presă este la fel de evazionist ca cei de la Lukoil

VIDEO-După ce i-a umilit pe procurori în cazul Lukoil, Ponta îl atacă şi pe Adrian Sârbu: Trustul său de presă este la fel de evazionist ca cei de la Lukoil

 Victor Ponta a lansat, miercuri, un atac în direcția lui Adrian Sârbu și a trustului de presă pe care acesta îl conduce, spunând că sunt la fel de evazioniști ca și cei de la Lukoil.

”Mă deranjează că ceea ce trebuie să facă orice prim-ministru responsabil de români s-a transformat, prin campania deșănțată a domnului Sârbu și a trustului său de presă care de altfel e la fel de evazionist ca cei de la Lukoil, doar că dânsul are presă, s-a transformat într-o chestiune politică”, a spus Victor Ponta.

Acesta a făcut acest comentariu încercând să explice de ce a atacat la începutul săptămânii procurorii care au pus sechestru la rafinăria Petrotel-Lukoil.

”În primul rând, susțin activitatea de combatere a evaziunii fiscale și de recuperare a prejudiciior și din acest punct de vedere orice companie trebuie să plătească. Doi, am fost procuror și îi întreb pe procurori. Actul de justiție penală este un act chirurgical, nu dai cu bomba nucleară, omori pe toată lumea în jur și sigur îl omori și pe cel vinovat. Mă bucur foarte tare și încurajez justiția din România ca în mod eficient și independent să îi sancționeze pe cei care fac evaziune fiscală și să recuperăm prejudiciu”, a continuat premierul.

Acesta a explicat că cei 3.500 de angajați de la Lukoil sunt în grija sa

”Trei, sunt prim-ministru și dacă voi deveni președinte - am aceeași responsbailitate față de cetățenii României. 3.500 de angajați sunt cetățeni români, 3.500 de oameni care trebuie să-și ia salariile vineri și eu de acei 3.500 de români, că lucrează la orice firmă, eu trebuie să am grijă. Patru, cât sunt prim-ministru, o companie petrolieră, oricare este ea, plătește lunar la bugetul central 100 milioane de dolari. Deci orice companie petrolieră care își încetează activitatea înseamnă o gaură la buget de 100 milioane de dolari lunar, bani de care am nevoie pentru școli, spitale”, a mai adăugat Ponta.

Informaţiile esenţiale ale cazului Lukoil-Ponta: Cum a scăpat compania rusească de sechestru după ce premierul a intervenit în dosar răstindu-se la procurori

Dosarul de 230 milioane euro - în care compania Lukoil este acuzată de spălare de bani şi evaziune fiscală - a consemnat o nouă intervenţie a premierului Victor Ponta într-o achetă penală. Sub pretextul că este îngrijorat de soarta salariaţilor companiei, Victor Ponta a criticat modul în care procurorii anchetează unul dintre cele mai mari cazuri de spălare de bani din România.

La mai puţin de 24 de ore de la intervenţia sa, procurorii au făcut un pas în spate şi au ridicat sechestrul pe care puseseră pe conturile companiei ruseşti. Victor Ponta a încercat să mute atenţia de la o anchetă ce vizează un prejudiciu de 230 milioane euro adus statului la teza că procurorii, prin ancheta lor, ar putea afecta salariile angajaţilor companiei Lukoil. În realitate, compania Lukoil este cea care poartă această responsabilitate. Iniţial, reprezentanţii companiei şi ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti i-au acuzat pe procurori că au dispus oprirea activităţii la rafinăria Lukoil din Ploieşti. Informaţia a fost eronată, pentru că procurorii nu au închis activitatea rafinăriei. Apoi sindicaliştii i-au cerut premierului să intervină. Victor Ponta s-a conformat. Premierul a comentat public dosarul şi a acuzat voalat procurorii că, din cauza lor, salariile „a peste 3500 de muncitori” sunt afectate. În realitate, procurorii nu au pus sechestru pe salarii iar activitatea rafinăriei a fost oprită de Lukoil. Experţii consultaţi de Gândul au explicat că Lukoil putea să evite disfuncţionalităţile dacă depunea într-un cont suma de bani considerată de procurori drept prejudiciu. Suspiciunile legate de o posibilă imixtiune a lui Victor Ponta în acest caz sunt analizate acum de Consiliul Superior al Magistraturii.

La finalul săptămânii trecute, Parchetul General a anunţat că procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti investighează un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală în care este vizată activitatea companiei Lukoil, mai exact platforma de rafinare de la Ploieşti. Surse judiciare au arătat pentru Gândul că investigaţia în dosarul de spălare de bani şi evaziune fiscală este supervizat chiar de către procurorul general Tiberiu Niţu. Procurorul General nu a răspuns la solicitările Gândul de a explica de ce a fost ridicat sechestrul în acest caz la doar 24 de ore de la criticile publice ale premierului Victor Ponta la adresa procurorului de caz.

Alba-neagra cu sechestrul Lukoil: Dublă măsură sau scenariu electoral?

La nici măcar 24 de ore după ce pre­mie­rul Victor Ponta a intervenit în fa­voarea celor 3.500 de locuri de muncă pe care ruşii de la Lukoil le au în România, seches­trul care oprise activitatea ra­finăriei Petrotel-Lukoil a fost ri­di­cat par­ţial, astfel încât uni­tatea în care lu­crea­ză de fapt circa 470 de oameni şi care din 2008 a strâns pier­deri de 580 mil. euro, să-şi poa­tă relua ope­raţiunile.

Inter­venţia în pre­mie­ră a fos­tului pro­cu­ror Victor Ponta în cel mai ma­re caz de spălare de ba­ni­ şi eva­ziu­ne fiscală din Ro­mâ­nia, în care pre­ju­diciul a fost evaluat la 230 mil. euro, şi ridicarea peste noap­te a se­ches­trului ridică însă mul­te semne de în­tre­bare. De ce pentru nu­meroa­sele firme ro­mâ­neşti decapi­ta­te prin in­ves­ti­gaţii de evaziune sau spă­­lare de bani nu a intervenit ni­meni în fa­voa­rea mi­ilor de anga­jaţi, cât de se­rios este în­treg dosarul Lukoil dacă numai în câ­teva ore se­chestrul a fost ridicat, cum se înscrie mă­sura în cro­no­logia ul­ti­me­lor eve­ni­men­te de pe scena poli­ti­că, aflată în plină cam­pa­nie elec­to­ra­lă, prin­tre care se nu­mă­ră vizita pre­mie­rului în SUA sau es­ca­ladarea pro­blemelor în alimen­ta­rea cu gaze de la Gaz­prom?

Evenimen­tele din ul­ti­mele zile pot in­di­ca fap­tul că de la cel mai înalt nivel există o dublă mă­su­ră privind modul în care este tratat capitalul românesc şi cel străin în situaţii si­mi­lare în care prejudiciatul este contribuabilul român.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu