13 lucruri surprinzătoare despre Coreea de Nord

13 lucruri surprinzătoare despre Coreea de Nord

1. Dacă Phenianul ar fi un oraş american, acesta ar deveni al patrulea ca populaţie din SUA. În prezent, capitala Coreei de Nord are peste 2.800.000 de locuitori, iar al patrulea cel mai populat oraş american (Houston, Texas) are circa 2.195.000 de oameni.

2. Un alt detaliu interesant despre Coreea de Nord este că acestă ţară are o rată a alfabetizării de 100%, potrivit datelor Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), care defineşte alfabetizarea ca fiind capacitatea unui individ, de peste 15 ani, să scrie şi să citească.

3. „Mâna de fier” a liderului nord-coreean se resimte inclusiv asupra tunsorilor şi a coafurilor, în această ţară fiind aprobate 28 de tunsori. Femeile din Coreea de Nord au posibilitatea să îşi aleagă din 14 coafuri, cele căsătorite fiind instruite să îşi păstreze părul mai scurt în comparaţie cu femeile nemăritate. De asemenea, şi bărbaţii trebuie să aibă grijă ca părul lor să nu depăşească în lungime 5 cm.

4. Cheltuielile anuale pe coniac făcute de Kim Jong-il, tatăl actualului lider, Kim Jong-un, au depăşit de 800 de ori venitul mediu anual al cetăţenilor nord-coreeni. Anul trecut, Kim Jong-il a cumpărat coniac în valoare de 1,2 milioane de dolari, venitul mediu anual în această ţară fiind estimat între 1.000 şi 2.000 de dolari.

5. Kim Jong-il este de asemenea şi un cinefil convins, presa internaţională relatând că acesta deţine nu mai puţin de 20.000 de casete video, ceea ce ar înseamnă o durată totală de 32 de ani, dacă filmele ar avea în medie 90 de minute. Producţiile favorite ale lui Kim Jong-il sunt „Rambo”, „Godzilla” şi „Friday the 13th”.

6. Coreea de Nord are o suprafaţă asemănătoare cu cea a statului Pennsylvania. Cu toate acestea, mai puţin de 20 la sută din suprafaţa de teren din Coreea de Nord este arabilă.

7. Un alt lucru „uluitor” consemnat de către cei de la „Bussines Insider” este că echipa naţională a Coreei de Nord a reuşit să marcheze un gol împotriva Braziliei, în cadrul Campionatului Mondial de Fotbal. Însă în cele din urmă, reprezentativa nord-coreeană a pierdut meciul cu 2 la 1.

8. Nord-coreenii născuţi după războiul din 1953 sunt cu circa 2 cm mai scunzi decât sud-coreenii. Această diferenţă de înălţime este cauzată din pricina hranei insuficiente pentru aproape şase milioane de nord-coreeni. De asemenea, în această ţară o treime dintre copii sunt subnutriţi.

9. Coreea de Nord se mai poate mândri că are a patra cea mai mare armată din lume, cu 1.2 milioane de militari. Comparativ, armata Statelor Unite numără circa 1.4 milioane de militari.

10. Numărul persoanelor disponibile pentru a fi încadrate în serviciul militar din Coreea de Nord este aproximativ egal cu întreaga populaţie din Senegal. 

11. Un capitol la care stă mai puţin bine Coreea de Nord este la cel dedicat drumurilor asfaltate. Astfel, potrivit „Bussines Insider”, în Coreea de Nord există 25.554 de kilometri de drum, însă doar 724 de km sunt asfaltaţi, ceea ce înseamnă un procent de circa 3 la sută.

12. Procentul Intern Brut al Coreei de Nord este de aproape jumătate din averea totală a celui mai bogat om din lume. Estimat la circa 40 de miliarde de dolari, PIB-ul Coreei de Nord egalează doar jumătate din averea mexicanului Carlos Slim Helú, care posedă, potrivit Forbes, aproape 80 de miliarde de dolari.

13. Cu toate acestea, Coreea de Nord este percepută ca fiind una dintre cele mai corupte ţări din lume. Potrivit Indicelui de Perceptie a Corupţiei pe anul 2013, Coreea de Nord egalează Somalia şi Afganistanul în topul statelor în care justiţia nu funcţionează.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”

4 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

5 Momentul în care și Viagra se lasă păgubașă...