Absenteism ridicat și rezultate surpriză în alegerile locale parțiale în Italia

Alegerile regionale și municipale parțiale în Italia au fost marcate duminică printr-o puternică scădere a participării și rezultate pe care sondajele la ieșirea de la urne le anunță drept contrastante pentru regiunile favorabile șefului guvernului Matteo Renzi, relatează AFP. La închiderea birourilor de votare la 23h00 (21h00 GMT), în șapte regiuni — Veneția, Liguria, Toscana, Marche, Umbria, Campania și Apulia — și circa 750 de comune, participarea a fost de 64 % în alegerile municipale și între 49 și 56 % în cele regionale, în medie cu 10 % mai puțin decât în cursul ultimelor scrutine similare în 2010.

Primele rezultate sunt așteptate luni.

Potrivit sondajelor la ieșirea de la urne, supriza ar putea veni din Liguria, regiune nod-vestică a țării condusă până în prezent de centru-stânga, unde candidata Partidului Democrat (PD) condus de Renzi, Rafaella Paita, nu s-ar afla decât în poziția a treia.

Contestată de un candidat disident din PD, ea ar fi devansată de Giovanni Toti, candidat în spatele căruia se află alianța între partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi și Liga Nordului a lui Matteo Salvini , dar și de Mișcarea Cinci Stele, partidul contestatar al fostului comic Beppe Grillo.

În schimb în Campania, regiunea orașului Napoli, candidatul PD Vincenzo De Luca pare să aibă un ușor avans față de guvernatorul în exercițiu al Forzei Italia, Stefano Caldoro.

Dacă acest avans se va confirma în cursul deschiderii buletinelor de vot, el ar constitui un succes inoportun însă pentru PD: De Luca fusese declarat vineri 'neprezentabil' de o comisie parlamentară consultativă antimafia.

Fost primar al orașului Salerno, De Luca a fost condamnat în primă instanță pentru abuz de putere și urmează să fie judecat începând din iunie într-un alt dosar pentru fraude și asociere cu răufăcători.

În schimb, centrul-stânga ar urma să-și păstreze Toscana și pare să păstreze și Marche și Apulia, în timp ce Veneția rămâne sub controlul Ligii Nordului, partid antieuropean și antiimigrație. Rezultatele scrutinului rămân incerte în Umbria.

Această bătălie electorală este prima confruntare importantă după alegerile europene câștigate detașat anul trecut de Partidul Democrat (PD, de stânga) al lui Matteo Renzi cu 40,1 % din voturi.

Chiar dacă el a susținut sâmbătă că aceste alegeri locale nu au decât o valoare locală, tânărul șef al guvernului — angajat într-un vast program de reforme desfășurate uneori chiar împotriva aripii stângi a partidului său — își va vedea imaginea afectată în cazul unui rezultat mai slab.

În afara speculațiilor despre scorul posibil al lui Renzi (6 regiuni la 1 ar fi un succes, 4 la 3 un eșec), scrutinul este și ocazia pentru opoziție pentru a-și evalua forțele.

Astfel, Mișcarea Cinci Stele, care a obținut 25 % din voturi la alegerile legislative din 2013, nu a reușit să capete greutate în viața politică din cauza refuzului său sistematic de a face orice compromis și contează pe acest scrutin pentru a arăta că rămâne în continuare viabilă.

Scorurile partidelor Forza Italia și Liga Nordului vor fi de asemenea observate cu atenție. Cele două formațiuni își dispută pe termen lung hegemonia dreptei, în timp ce reforma electorală recent adoptată pentru viitoarele alegeri legislative ar urma să împingă Italia spre o formă de bipartitism.

Pentru Silvio Berlusconi, al cărui partid Forza Italia este în pantă descendentă, este una din ultimele ocazii de a arăta că — la 78 de ani — mai poate însă să aibă un cuvânt de spus în viața politică a țării. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 În ce țară trăim? Priviți, acestea sunt imagini din „Carrefour”, la Târgu-Mureș! / Produsele românești parcă ni…

3 Surse / Firea a încercat un scenariu lacrimogen cu ambulanța pe motiv de dosar la DNA privind spitalul Gomoiu

4 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

5 Birchall / Daţi share, să se ştie cine apără Secţia Specială moşită de Iordache, Toader și Savonea