Accidentul minier din Turcia: Preşedintele-director general al minei Soma, inculpat şi plasat în detenţie

Accidentul minier din Turcia: Preşedintele-director general al minei Soma, inculpat şi plasat în detenţie

Preşedintele-director general al minei Soma a fost inculpat şi încarcerat în noaptea de luni spre marţi, numărul membrilor conducerii companiei plasaţi în detenţie, în ancheta asupra catastrofei care s-a soldat cu 301 morţi, ajungând la opt, potrivit agenţiei de presă Dogan.

Accidentul minier din Turcia: Preşedintele-director general al minei Soma, inculpat şi plasat în detenţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Can Gürkan, care este fiul proprietarului companiei Soma Kömür Isletmeleri, a fost inculpat pentru omucideri involuntare de către procurorul din oraş şi încarcerat imediat, a precizat agenţia turcă.

În afară de Gürkan, directorul general al minei de cărbune Ramazan Dogru, directorul exploatării Akin Celik, doi ingineri, doi supervizori şi un tehnician au mai fost inculpaţi şi încarceraţi începând de duminică.

Alţi membri ai conducerii societăţii au fost inculpaţi, dar au fost lăsaţi în libertate, sub control judiciar, până la proces.

Într-o conferinţă de presă, vineri, membri din conducerea Soma Kömür au dat asigurări că normele de securitate erau respectate în mina în care a avut loc accidentul.

"Noi nu am comis nicio neglijenţă în acest accident", a declarat Celik.

Potrivit unui prim raport de anchetă, citat de presa turcă, nivelul monoxidului de carbon, un gaz mortal, înregistrat în momentul accidentului era net superior normelor de securitate. Acest raport relevă totodată că în galerii era cald şi notează că activitatea nu a fost suspendată.

Procurorul de la Soma Bekir Sahiner a exclus, duminică, posibilitatea ca o defecţiune a sistemului electric să se fi aflat la originea incendiului care a devastat mina, aşa cum au sugerat primele mărturii, el privilegiind ipoteza unei "combustii a cărbunelui la contactul cu aerul".

Operaţiunile de salvare şi recuperarea cadavrelor victimelor au fost întrerupte sâmbătă, după patru zile de eforturi.

Această catastrofă minieră, cea mai importantă din istoria Turciei, a provocat un val de furie populară în ţară, împotriva regimului islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan, acuzat de neglijenţă şi nepăsare.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria