Angela Merkel îl felicită pe noul premier elen Alexis Tsipras și îi urează "forță și succes"

Angela Merkel îl felicită pe noul premier elen Alexis Tsipras și îi urează "forță și succes"

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat marți pe Alexis Tsipras, noul premier grec reprezentant al stângii radicale, urându-i "multă forță și succes", într-un mesaj difuzat marți de cancelaria de la Berlin, informează AFP.

'Vă felicit pentru învestirea dumneavoastră ca premier al Republicii elene. Ați preluat funcția într-o perioadă dificilă, în timpul căreia vă veți confrunta cu o mare responsabilitate', se spune în comunicatul semnat de Merkel.

'Sper că o colaborare cu dumneavoastră ne va permite să întărim și să aprofundăm prietenia dintre popoarele noastre, una tradițional bună și profundă. Vă urez multă forță și succes în activitatea dumneavoastră în calitate de premier', a conchis Merkel, într-un scurt mesaj.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului federal, Steffen Seibert, a anunțat luni că Angela Merkel îi va trimite lui Tsipras o telegramă de felicitare după desemnarea sa oficială în calitate de nou șef al guvernului grec, 'după cum o cere uzanța'.

'Pentru noi este important ca măsurile noului guvern (de la Atena) să vizeze continuarea creșterii economice a Greciei, ceea ce presupune ca angajamentele asumate să fie respectate', a declarat luni Steffen Seibert, care a dat în același timp asigurări că Berlinul 'îi va propune viitorului guvern (grec) să conlucreze'.

Alți responsabili europeni, printre care și președintele francez Francois Hollande, l-au felicitat pe Tsipras încă de duminică seara, după victoria în alegeri.

Alexis Tsipras a devenit 'campion' în ceea ce privește contestarea politicii de austeritate din Europa, politică atribuită cancelarului german. Tsipras a promis în timpul campaniei sale electorale că va negocia o restructurare a datoriei Greciei, lucru pe care Germania, principalul creditor al Greciei și care menține o linie dură în cadrul UE, îl respinge.

Berlinul a intervenit în campania electorală din Grecia la începutul lunii ianuarie, prin intermediul unor 'scurgeri' apărute în presa germană, care evocau un posibil scenariu de ieșire a Greciei din zona euro în cazul victoriei coaliției de stânga Syriza, notează AFP. Favorabil conservatorilor greci conduși de Antonis Samaras, guvernul german a dat ulterior asigurări că dorește în continuare o Grecie membră a zonei euro și a afișat o atitudine oficială de neutralitate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…