Atentate la Paris: Abdelhamid Abaaoud a fost monitorizat de serviciile occidentale în vederea lichidării sale (presă)

Atentate la Paris: Abdelhamid Abaaoud a fost monitorizat de serviciile occidentale în vederea lichidării sale (presă)

Abdelhamid Abaaoud, cetățeanul belgian despre care se crede că s-ar afla în spatele atentatelor comise vinerea trecută la Paris și soldate cu 129 de morți și cel puțin 350 de răniți, fusese monitorizat în Siria de țările aliate occidentale în vederea lichidării sale într-un atac aerian, însă el nu a putut fi localizat, cu câteva săptămâni înaintea atacurilor din capitala franceză, relatează marți cotidianul american Wall Street Journal, care citează doi oficiali occidentali în domeniul securității.

În luna iulie, la Bruxelles, el a fost condamnat, în contumacie, la 20 de ani de închisoare într-un proces privitor la filierele de recrutare a jihadiștilor belgieni pentru a fi trimiși în Siria.

Cunoscut și sub pseudonimul Abu Omar al-Baljiki, Abdelhamid Abaaoud a apărut într-o înregistrare video difuzată de Statul Islamic (SI) conducând un vehicul ce transportă cadavre mutilate către o groapă comună.

Abaaoud este unul dintre cei doi indivizi care apar în centrul anchetei declanșate după sângeroasele atentate comise vineri noaptea în Paris. Autoritățile franceze și belgiene îl mai caută și pe Salah Abdeslam (26 de ani). Un frate de-al acestuia, Ibrahim Abdeslam (31 de ani), care a trăit în cartierul bruxellez Molenbeek, populat majoritar de musulmani, s-a aruncat în aer vineri noaptea la restaurantul Comptoir de pe bulevardul Voltaire din Paris. Luni, zeci de polițiști belgieni au descins în Molenbeek în căutarea lui Salah Abdeslam.

Oficialii occidentali citați de WSJ nu știu dacă uciderea lui Abdelhamid Abaaoud ar fi împiedicat atentatele din capitala franceză, ei susținând că este posibil ca atacatorii să fi acționat în mod independent sau, în absența lui Abaaoud, ar fi putut interveni un alt militant din gruparea Statul Islamic (SI).

Dovezile tot mai numeroase conform cărora atacurile de la Paris au putut fi planificate și organizate din exterior de către membri ai Statului Islamic — mobilizând un grup de șapte atacatori sinucigași pentru a le pune în practică — sugerează că gruparea jihadistă a ajuns la un nivel fără precedent al capacității de a coordona o operațiune de mare amploare și de a lovi Europa.

Detaliile care apar în legătură cu atacatorii și capacitatea lor de a ocoli autoritățile au evidențiat lipsa unei coordonări transfrontaliere între oficialii europeni din domeniul securității.

Folosirea Belgiei de către gruparea Statul Islamic ca rampă de lansare a atacurilor de la Paris a ajutat militanții să rămână nedetectați în timpul pregătirii atentatelor, adaugă oficialii citați.

După zădărnicirea unor atacuri planificate asupra poliției la Verviers (estul Belgiei), un grup de luptători belgieni ajunși în Siria a început să plănuiască și să recruteze militanți în vederea comiterii unor atacuri în locuri publice — printre care o sală de concerte — în Franța, Spania, Olanda și Marea Britanie, a menționat unul dintre oficiali. Informația a apărut în timpul interogării unor membri francezi ai Statului Islamic ce au fost arestați de poliția turcă după ce părăsiseră Siria și au fost extrădați în Franța. Militanții francezi au spus că Abaaoud elabora planuri pentru a comite atacuri, a mai spus același oficial.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...