Autoritățile ucrainene anunță arestarea a 39 de 'sabotori' ruși la Odesa

Autoritățile ucrainene anunță arestarea a 39 de 'sabotori' ruși la Odesa

Autoritățile ucrainene au anunțat arestarea la Odesa a 39 de indivizi care aveau misiunea de a declanșa o 'rebeliune' prorusă în acest oraș-port la Marea Neagră, unde în ultimele luni s-au produs mai multe explozii încă neelucidate, transmite AFP. Potrivit Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), joi au fost reținute 29 de persoane care ar fi pus la cale o insurecție separatistă prorusă la Odesa, după modelul urmat de separatiștii din estul Ucrainei. Sursa citată susține că respectivii indivizi dispuneau de un important arsenal de arme și explozivi și acționau la ordinele liderilor separatiști din est, având în plan și asasinarea unui deputat și a mai multor militanți pro-europeni.

'Conform planului lor, aceste acțiuni ar fi trebuit să fie începutul preluării controlului asupra acestui teritoriu pentru a smulge orașul Odesa și regiunea omonimă și să creeze acolo o nouă cvasi-republică' autoproclamată, a declarat șeful SBU, Valentin Nalivaicenko.

Potrivit agenției France Presse, SBU a mai anunțat arestarea, marți, a încă zece indivizi, toți ruși, pe care i-a acuzat că aveau misiunea să comită 'acte de sabotaj și atentate' la Odesa înaintea manifestărilor de vineri dedicate marcării a 71 de ani de la înfrângerea trupelor germane în acest oraș, ceremonii la care va fi prezent și președintele Petro Poroșenko.

Zeci de explozii suspecte ce au vizat infrastructuri strategice și militare, precum și sedii ale unor ONG-uri și partide politice, s-au produs în ultimele luni în orașele Odesa și Harkov, acțiuni atribuite de autoritățile ucrainene serviciilor secrete rusești.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A murit una dintre cele mai frumoase femei ale României, la doar 49 de ani

2 CAZ RAR / Curtea de Apel Cluj dispune confiscarea a aproape 2,7 milioane de lei, reprezentând avere nejustifica…

3 Citiți și voi ce spune omul ăsta!

4 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

5 Călin Georgescu a demisionat din Clubul de la Roma: Nu doresc să mă iudesc